Hrvatski Medijski Servis

STATE DEPARTMENT: Ekonomske reforme u BiH sporo napreduju

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 12: A sign stand outside the U.S. State Department September 12, 2012 in Washington, DC. U.S. Ambassador to Libya J. Christopher Stevens and three other Americans were killed in an attack on the U.S. Consulate in Benghazi, Libya. (Photo by Alex Wong/Getty Images)

BiH je otvorena za strane investicije, ali ekonomske reforme napreduje sporo, navodi se u izvještaju američkog State departmenta. Na osnovu ovogodišnjeg izvještaja Svjetske banke o poslovanju, BiH ima najmanje privlačno poslovno okruženje u jugoistočnoj Europi i nalazi se na 89. mjestu od 190 globalnih ekonomija, ukazuje se u izvještaju.

U najnovijem izvještaju State departmenta o investicijskoj klimi navodi se da BiH ima relativno nizak stupanj izravnih stranih investicija, koje su, prema podacima Centralne banke BiH, za devet mjeseci prošle godine iznosile 458 milijuna dolara.

“Američke investicije u BiH su slabe zbog malog obima tržišta, relativno malih razina primanja, udaljenosti od SAD, poslovne klime ispunjene izazovima i nedostatka prilika za investicije”, navodi se u izvještaju.

Najbolje poslovne prilike izvoznika iz SAD u BiH su stvaranje energije, telekomunikacije, informativno-tehnološka oprema, inžinjering i građevinske usluge, medicinska oprema i sirov materijal, te kemikalije za kemijsku obradu, dodaje se u izvještaju.

U izvještaju se navodi da se investitori u BiH suočavaju s korupcijom, kompliciranim pravnim i regulatornim okvirima i vladinim strukturama, netransparentnim poslovnim procedurama, nedovoljnom zaštitom prava na imovinu, te slabim pravosudnim sustavom.

Prošle godine SAD su u BiH izvezle robu u vrijednosti od 380,5 milijuna dolara, što je povećanje od 13 posto u odnosu na 2017. godinu, podaci su Agencije za statistiku BiH./Srna/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte