REAKCIJA NA DODIKU IZJAVU

STATE DEPARTENT: Separatistička retorika opasna i štetna za napredak BiH

Američki State Department reagirao je na izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, navodeći kako odbacuju njegove komentare kojima potkopava Ustavni sud Bosne i Hercegovine i prijeti otcjepljenjem Republike Srpske.

– Član 3 Daytonskog ustava jasno kaže da Republika Srpska mora u potpunosti poštovati odluke institucija Bosne i Hercegovine, uključujući konačne i obvezujuće presude Ustavnog suda BiH – navodi se u priopćenju State Departmenta.

State Department podsjeća kako su Sjedinjene Američke Države ponosne što stoje uz narod BiH dok “grade budućnost u euroatlantskoj zajednici naroda i jačaju državne institucije potrebne da ih tamo odvedu”.

– Separatistička retorika i prijetnje Daytonskom mirovnom sporazumu neodgovorne su, opasne i štetne za napredak BiH ka daljim euroatlantskim integracijama – naveli su iz State Departmenta.

Dodaje se kako su Sjedinjene Države bile i ostat će najsnažniji oslonac i partner BiH i njenom narodu.

– Obvezujemo se da ćemo nastaviti podržavati suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH, te da ćemo smatrati odgovornim one koji nastoje potkopati institucije BiH i Daytonski mirovni sporazum – navodi State Department.

Predsjednik RS Milorad Dodik komentirao je u četvrtak izmjene Krivičnog zakona RS-a, ali i najavio donošenje novog Zakona o imovini tog entiteta te secesiju ukoliko se takvo nešto ne dozvoli./HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img