Sve vijesti

HNK Mostar

Stanodavci u Mostaru nabijaju cijene jer studenti nemaju izbora

Iznajmljivanje stanova u Mostaru prava je prilika za zaradu, najviše zbog velikog broja studenta koji dolaze studirati u grad na Neretvi. Budući da je broj smještajnih kapaciteta u studentskim domovima ograničen, većina ih je primorana plaćati smještaj u privatnim stanovima.

Cijene iznajmljivanja ovise o lokaciji, kvadraturi, a njihova visina pravda se čak i priključcima za kablovsku i internet, te instaliranom klimu.

Mostarskim podstanarima nude se stanovi u rasponu cijena od 200 do čak 1.500 KM. Primjerice, trosoban stan se može unajmiti za 350 KM, ali i za 800 ili pak 1.500 KM, dok je za jednosoban potrebno izvojiti od 200 do 600 KM.

Soba i pol

Za trosoban stan koji ima ”tri WC-a od kojih se u jednom nalazi velika kada, umivaonik, wc školjka, bide i priključak za perilicu rublja, u drugom tuš kabina, umivaonik i wc školjka, a u trećem umivaonik i wc školjka, te koji ima ugrađenih pet lima uređaja” potrebno je izdvojiti 800 KM na mjesec.Također, trosoban stan s kablovskim internetom, perilicom i dva balkona moguće je pronaći i za 350 KM.

Većina stanodavaca koji iznajmljuju stanove u Mostaru traže posebno plaćanje režija, te internet i kablovsku, imaju ugrađene klime, a nerijetko nude i grijanja na radijatore i drva.

U ponudi su i jednoipolsobni stanovi koji podrazmijevaju ulaznu zona, prostor za pripremu hrane (kuhinja), dnevnu sobu, prostor za objedovanje, sobu za jednu osobu, te WC.

Posljednih mjeseci u ponudi je i jedannovitet, a to je iznajmljivanje stanova na dan koje košta od 20 do 40 KM.

Ne studentima

U većini iznajmljenih stanova žive studenti, no postoje i oni stanodavci koji im ne žele iznajmiti stan, te u oglasima naglase kako većinom traže obitelji koje će tu živjeti duže vremensko razdoblje.

Također, stanodavci izbjegavaju studente zbog stigme da prave nerede, organiziraju tulume, a i zbog toga što je svake godine potrebno tražiti nove studente kojima će iznajmiti stan.

Druga strana medalje

Stanovi u oglasima zaista djeluju pristupačno. Međutim, vrlo često se događa da su stanovi u lošem stanu, te da u njima nedostaje namještaja ili je jako star i dotrajao.

Jedan od problema je i taj što klime često ne mogu ugrijati velike stanove, te su studenti primorani donositi dodatne grijalice od kuće, a samim tim i plaćati više struje za grijanje. Također, nerijetko su suočeni s vlagom u stanovima, a česti su slučajevi stanova s lošim otvorima i dotrajalim higijenskim čvorom.

No, stanodavce to ne brine jer studenti, kao glavna klijentela, često nemaju izbora.

Bljesak.info

Najnovije

PREMIJER ALBANIJE

RAMA: Ovo je zvono na uzbunu, naglasnije do sada

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da su najnoviji događaji na sjeveru Kosova najglasnije zvono na uzbunu do sada zbog kontinuiranog rizika od eskalacije...