"VISOKI PREDSTAVNIK" GOVORIO U BUNDESTAGU

SCHMIDT: Stanje u BiH je zabrinjavajuće, nužno je djelovati

“Visoki predstavnik” međunarodne zajednice za BiH Christian Schmidt upozorio je u srijedu u istupu u Bundestagu u Berlinu kako je stanje u BiH zabrinjavajuće i kako ono zahtijeva posebnu pozornost i odlučno reagiranje, izvijestili su iz Schmidtova ureda u Sarajevu (OHR).

Schmidt je o stanju u BiH izvijestio zastupnike Bundestaga koji su članovi odbora za pitanja EU a u zajedničkoj izjavi koju su nakon toga potpisali predsjedatelj tog tijela Anton Hofreiter i visoki predstavnik istaknuto je kako međunarodna zajednica pa tako i Njemačka ne smiju biti tek promatračima sadašnje političke krize.

Ocijenili su kako je stanje u BiH je zabrinjavajuće jer blokada tijela vlasti i politička nespremnost na konstruktivnu suradnju drastično pogoršavaju život ljudi u BiH i ugrožavaju perspektivu te zemlje.

“Jedna stvar mora biti jasna svima na terenu: ukoliko se stvari ne pomaknu s mjesta, međunarodna zajednica i visoki predstavnik nastavit će djelovati”, stoji u izjavi.

Hofreiter i Schmidt su suglasni o nužnosti sankcioniranja odgovornih za sadašnju krizu u BiH uz konstataciju kako uvjetovanje dodjele financijskih sredstava u budućnosti mora postati pravilom.

Političarima u BiH koji stvaraju probleme poručili su kako im neće uspjeti taktika kojoj pribjegavaju u nadi da će međunarodna zajednica izgubiti zanimanje za stanje u toj zemlji.

“I dalje ćemo pozorno pratiti situaciju i uz konzultacije s međunarodnom zajednicom razmotriti je li potrebno poduzeti korake i koji su to koraci. S tim su suglasne sve zastupničke skupine u Bundestagu”, stoji u izjavi.

Za uvođenje sankcija politčarima odgovornim za krizu u BiH a posebice srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku ranije se otvoreno založila njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock./Hina/HMS/

1 COMMENT

 1. Ako želite sankcionirati krivce ove krize onda počnite od OHR-a i vaših prethodnika koji su toliko devastirali mirovni ugovor (Dejton) da se došlo do zida koji se ne da preskočit.
  Griješiti je ljudski ali priznati greške je još ljudskije Herr Schmidt !
  Vaši prethodnici su zatvarali oba oka na kriminal i išli linijom
  nižeg otpora prepuštajući da im većinski narod kroji politiku ,
  zašto su vjerojatno dobro nagrađeni.
  Ta i takva politika je od umjerenog Dodika napravila ovoga danas,
  koji je sa pravom izgubimo vjeru u poštenje onih koji bi trebali implementirati Dejton a ne devastirati kao što su činili vaši prethodnici ,čast pojedincima!
  A Hrvate su od ravnopravnog naroda sveli na nacionalnu manjinu!
  Das ist die Wahrheit lieber Herrn Schmidt !!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

IMA SE, MOŽE SE...

Haaland na oproštajne darove potrošio pola milijuna eura: Častio i kuhare, fizioterapeute, liječnike…

Norveški napadač Erling Haaland (21) podijelio je desetke skupih satova suigračima i klupskom osoblju kao oproštajne darove na odlasku iz Borussije Dortmund u Manchester...