Standard and Poor’s: Kreditni rejting BiH ostaje B+ sa stabilnim izgledima

Međunarodna rejting agencija Standard and Poor’s (S&P) zadržala je kreditni rejting Bosne i Hercegovine, ‘B+’ sa stabilnim izgledima.

U izvješću za Bosnu i Hercegovinu, analitičari S&P navode da će se u razdoblju od 2024-2027 ekonomski rast povećati oko tri posto u realnom iznosu, zahvaljujući većoj potrošnji uslijed smanjenja inflatornih pritisaka, nekoliko investicijskih projekata i jačanju vanjske potražnje.

Usprkos internim i eksternim izazovima, ekonomija Bosne i Hercegovine pokazala je otpornost tijekom 2023. godine, uz procjenu rasta realnog GDP-a od oko dva posto, nakon ekspanzije od skoro četiri posto u 2022. godini – priopćeno je iz Središnje banke BiH (SBBiH).

U priopćenju se navodi da je usporavanje ekonomskog rasta posljedica slabijih performansi u ključnim trgovinskim partnerima Bosne i Hercegovine, uglavnom iz Europske unije, te utjecaja visoke inflacije na privatnu potrošnju. Svijetlu točku, kako navode analitičari, predstavlja snažna ekspanzija turizma od 15 posto u prva tri kvartala 2023. godine, čime je podržan ekonomski rast zemlje.

Od 2024. godine, prema ocjeni analitičara S&P, Bosna i Hercegovina će zabilježiti ekonomski rast koji će biti podržan ekonomskim oporavkom ključnih trgovinskih partnera u eurozoni, što bi trebalo potaknuti rast izvoza. Inflacija je u studenom pala na 1,7 posto, te se očekuje da će to uticati na realni rast plaća i privatnu potrošnju. Također, očekuje se nekoliko velikih investicijskih projekata, posebno u oblasti energije i izgradnje cesta , što će podržati rast tijekom narednih nekoliko godina.

Neto dug BiH iznosi oko 20 posto GDP-a, što je umjeren dug za zemlje u razvoju, a analitičari očekuju da će deficit tekućeg računa ostati na niskom nivou i u narednih četiri godine. Također se očekuje da će BiH zadržati aranžman valutnog odbora.

Prema navodima analitičara, do povećanja kreditnog rejtinga može doći ako se postignu na konsenzusu zasnovane političke odluke, što bi, u srednjem roku, moglo ubrzati reforme i ekonomski rast – navodi se u priopćenju SBBiH./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img