„Staklena menažerija“ HNK Mostar nastupit će na 31. Festivalu glumca

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru nastupit će na 31. Festivalu glumca s predstavom „Staklena menažerija“ Tennesseeja Williamsa u režiji Ivana Planinića. Organizator festivala je Hrvatsko društvo dramskih umjetnika (HDDU), a predstave će se igrati u gradovima Otoku, Vukovaru, Županji, Vinkovcima i Iloku, prenosi Hrvatski Medijski Servis. Grad domaćin 31. Festivala glumca je grad Otok. Izbornica festivala akademska glumica Ksenija Prohaska izabrala je sedamnaest predstava između mnogobrojnih prijava te tri predstave za djecu i mlade.

Osim HNK Mostar, na festivalu će igrati i predstave HNK Split, HNK u Varaždinu, HNK u Osijeku, HNK Zadar, HNK u Šibeniku, GDK Gavella iz Zagreba, Gradskog kazališta mladih Split, Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija, Teatra Exit iz Zagreba, Hrvatskog kazališta Pečuh i drugih teatarskih kuća.

„Staklena menažerija“ topla je obiteljska drama jednostavne i minimalističke scenografije u kojoj je fokus na glumačkoj sinergiji te suptilnim gestama i dijalozima. Radnja je smještena u vrijeme ekonomske krize u SAD-u i kako se to odrazilo na obiteljske živote običnih građana. Ovaj ekonomski kontekst služi kao svojevrsno ogledalo unutarnjem životu likova i njihovim borbama, previranjima i razdorima. Drama je duboko ukorijenjena u američku kulturu, no funkcionira na univerzalnoj razini i ima univerzalan jezik u kojem se svatko može prepoznati. U predstavi igraju Ivo Krešić, Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko i Ana Franjčević.

Ovo će biti prvo festivalsko gostovanje predstave od premijere 6. studenoga 2023. godine./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img