Hrvatski Medijski Servis

SRUŠIO SE GLAVNI TORANJ Gori katedrala Notre-Dame u Parizu

Foto: ABACA

Gori čuvena katedrala Notre-Dame u Parizu. Veliki dio 850 godina stare gotičke katedrale i jedne od ikona Pariza je u plamenu.

Na terenu su vatrogasci. Buktinja je srušila glavni toranj katedrale, javlja BBC. Srušio se i velik dio krova, javljaju mediji.

LIVE STREAM

IZ MINUTE U MINUTU

23:00 Više crkvi diljem Francuske oglasilo je svoja zvona u znak solidarnosti.

22:36 Vatrogasni zapovjednik Jean-Claude Gallet rekao je novinarima da nije siguran da će vatrogasci moći zaustaviti požar.

22:03 Američki predsjednik Donald Trump misli da ima rješenje za ogroman požar u katedrali Notre-Dame. Kaže da bi možda pomogli “leteći vodeni tankeri”.

“Tako je užasno gledati ogromnu vatru u katedrali Notre-Dame u Parizu. Možda bi se leteći vodeni tankeri mogli upotrijebiti da se vatra ugasi. Mora se brzo djelovati!”, napisao je Trump na Twitteru.

21:45 Francuski veleposlanik u SAD-u oglasio se emotivnom porukom na Twitteru.

“Pariški Notre Dame. Plačem. Nevjerojatno tužno”, napisao je.

21:22 Stotine ljudi okupljaju se na ulicama oko Notre-Damea i u tišini promatraju plamen.

20:15 Njemačka kancelarka Angela Markel ponudila je pomoć Francuskoj, a Notre-Dame je nazvala simbolom francuske i europske kulture.

21:08  France 24 prenoiosi izjavu francuskog povjesničara Camillea Pascala koji je kazao kako vatra uništava neprocjenjivu kulturnu baštinu.

“Osamsto godina katedrala pazi na Paris. Sretne i tužne događaje stoljećima su obilježavala zvona Notre-Damea”, rekao je.

21:00 Iz službenog Washingtona stigao je izraz sućuti sućut građanima Francuske. “Notre Dale je ikona i simbol vjere ljudima diljem cijelog svijeta – prizori Božje kuće u vatri slamau srce. Naše misli i molitve su s vatrogacima na mjestu događaja i s ljudima Pariza”, napisao je američki potpredsjednik Mike Pence na Twitteru.

U čuvenoj pariškoj katedrali Notre Dame poslijepodne je buknuo požar. Uzrok požara zasad nije poznat, ali vatrogasci misle da bi mogao biti povezan s radovima na obnovi crkve. Zbog snažne vatre urušio se zvonik.

– Sve gori. Krovište čiji dio datira iz 19. stoljeća, a dio iz 13. stoljeća. Od njega neće ništa ostati, rekao je glasnogovornik katedrale Andre Finot.


/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte