SRPSKI MINISTAR OBRANE: Naoružavanje Kosova predstavlja opasnost za Srbiju

Ministar obrane Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da zabrinjava naoružavanje Prištine protutenkovskim raketama “Javelin”, te da sve što dobivaju Albanci na Kosovu predstavlja opasnost za Srbiju.

“U SAD su sve procedure završene, odobrili su im nabavku ’Javelin’ i kada dodate ono što im je Turska ranije isporučila, SAD, Njemačka, nešto i Hrvatska, dok Britanci rade s njima obuku… Nato ne radi izravno na stvaranju i jačanju kosovske vojske, ali pojedine zemlje članice su izravno involvirane u to. Sve što dobivaju Albanci na Kosovu predstavlja opasnost za Srbiju”, izjavio je Vučević za TV Prvu.

Ukazuje da su sve kritike na račun Srbije zbog velikih ulaganja u naoružavanje svoje armije, jer je zemlja okružena Nato članicama, pojednostavljene, pa čak i dio psihološkog rata, ne bi li ih” obeshrabrili i sve učinili besmislenim”.

Poručio je da se Vojska Srbije ne sprema za rat, već upravo suprotno, da čuva mir.

“Želimo sprovesti program ’Skok u budućnost’, a za to nam treba mir, a ne rat. Vojska ne želi rat, ona je tu da bude jamac mira i čuvar slobode, da ne budemo zrno koje bi pozobala bilo koja ptica grabljivica, koja bi Srbiju progutala“, rekao je Vučević.

Srbijanski ministar je naveo da Srbija, kao ozbiljna država razmišlja što bi bio odgovor na sve što se radi u drugim državama, na Kosovu u pogledu kršenja rezolucije VS UN 1244, konstatirajući da se i Hrvatska naoružava, te da šalje oklopna vozila baš u Beli Manastir.

Vučević je najavio i da će 30. sječnja biti održan redoviti sastanak o godišnjem izvješću o stanju u Vojsci Srbije, predsjednika Republike i kompletnog vrha Ministarstva obrane i Vojske Srbije, na kojem će se razgovarati o onome što je urađeno i definiraju ciljevi i zadaci za sljedeće razdoblje.

Kada je riječ o prijedlogu za obnavljanje redovitog služenja vojnog roka u Srbiji, ministar je izrazio uvjerenje da bi se tijekom ove godine mogla donijeti odluka po tom pitanju, dodajući da Ministarstvo i Vojska Srbije ostaju čvrsti s tom inicijativom./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img