Srpska pravoslavna crkva odlikovala Vučića i Dodika

U Beogradu je održana svečana akademija povodom obilježavanja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Sveti Arhijerejski sabor SPC Ordenom Svetog Save prvog stupnja odlikovao je patrijarha srpskog Irineja i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Spomenutim ordenom odlikovan je i predsjednik Rusije Vladimir Putin prilikom nedavne posjete Srbiji. Crkveni orden Svetog Save je najviše odlikovanje koje dodjeljuje SPC.

– Velika mi je čast da u ime Crkve dodjelim najveće crkveno odlikovanje. To crkva čini s puno razloga. Naš predsjednik neumorno čini i radi sve za dobrobit Srbije i srpskog naroda u cjelini, za njenu budućnost. Prije Vučića Srbija je bila ozloglašena zemlja, zemlja genocida, tako su nas proglasili prijatelji pod znacima navoda. Nažalost, to je prihvaćeno, i srpski narod se našao u jednom teškom položaju. Vučić je svojim dolaskom otvorio puteve Srbije Europi i svijetu – rekao je patrijarh Irinej.

Predsjednik Srbije je, nakon odlikovanja, poručio da želi da je Srbija vječna.

– Hvala za izuzetnu čast koju ste mi ukazali, što znate da radimo na tome da cijelo srpstvo bude zaštićeno. Nadam se da će srpstvo i srbijanstvo katkad biti jedno, živjela SPC i Srbija – rekao je Vučić.

Patrijarh srpski Irinej uručio je Orden Svetog Simeona Mirotočivo članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

– Nije Dodik samo večeras s nama, on je uvijek tu. On diše sa srpskim narodom i za srpstvo. Samo da mu Bog da snage da nastavi, dok je Dodika u Banjaluci bit će i Republike Srpske – rekao je patrijarh Irinej.

Istaknuo je da će poslije Dodika, doći će neki drugi Dodik, koji će služiti interesima srpskog naroda./HMS/

Najnovije

BJELORUSIJA

Uhićena 32 ruska plaćenika koja su htjela destabilizirati tu zemlju

Rusija je u petak izvijestila da se na njezin teritorij vraćaju 32 borca koja su u srpnju bila uhićena u Bjelorusiji, gdje su optuženi...