ZAGREB

GROBLJE MIROGOJ: Dovu za žrtve islamske vjere izrekao imam zagrebačke džamije

Voditeljica programa bila je Tanja Maleš, urednica na Hrvatskom katoličkom radiju, koja je na početku napomenula kako se komemoracija zbog aktualne pandemije koronavirusa održava u tri države, Austriji, Hrvatskoj te BiH, dok su pokrovitelji Hrvatski sabor, a supokrovitelj Hrvatski narodni sabor iz BiH.

Komemoracija je započela izvođenjem himne Republike Hrvatske Lijepa naša koju je izvela klapa Janjevo iz Zagreba.

Potom su kod Križa na Mirogoju položeni vijenci, a državno izaslanstvo predvodio je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

U ime Počasnog bleiburškog voda vijence je položila delegacija predvođena Vice Vukojevićem, predsjednikom Voda, a među njima su bili i preživjeli sudionici te tragedije.

Molitvu, odnosno dovu, za žrtve Islamske vjerske zajednice, izrekao je imam zagrebačke džamije Mersad efendija Kreštić.

Za katoličke žrtve molio je mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj i predsjednik Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij.

Na početku je rekao kako je mjesec svibanj ove godine obilježen 75. obljetnicom od završetka Drugog svjetskoga rata.

“Među narodima Europe i svijeta koji komemoriraju tu obljetnicu, i hrvatski narod oživljava i ove godine, povijesnu memoriju o značenju koji je za njega imao svibanj 1945. Prestanak oružanih sukoba, bombardiranja, rušenja i umiranja, na frontama i u pozadini, doživjeli su narodi Europe kao veliko olakšanje, kao uspostavu mira i slobode. To je očekivao i hrvatski narod. No, mjesec svibanj 1945. godine, u našoj domovini posebno se pamti kao mjesec strašnih pokolja zarobljenih vojnika i civilnog pučanstva izručenih jugoslavenskoj vojsci od zapadnih Saveznika (…) Još više, taj je svibanj – za razliku od drugih naroda kojima je vraćena sloboda i demokracija – dolaskom marksističkoga totalitarnog sustava za nas značio nov početak progona, zatvora, ubijanja nevinih ljudi”, rekao je te dodao kako se “u ovoj 75. obljetnici, ponizno pred Bogom i iskreno pred ljudima, stojimo pred svim žrtvama: u prvom redu žrtvama Drugog svjetskog rata, ali i žrtvama koje su prethodile ratu na našim prostorima te ispunile krvlju i suzama gotovo čitavo dvadeseto stoljeće”.

Nadalje je napomenuo kako svakoj nevinoj žrtvi dugujemo jednako poštovanje. “Tu ne može biti razlike ni rasne ni nacionalne, ni konfesionalne, ni stranačke. Temeljna jednakost u dostojanstvu svih ljudi proizlazi iz same naravi čovjeka, stvorena na sliku i priliku Božju. Pojedinačne i osobito masovne likvidacije bez ikakva suda i dokaza krivnje uvijek su i posvuda teški zločini pred Bogom i pred ljudima”, ustvrdio je i napomenuo kako “mi danas molimo za vječni mir svih žrtava”.

Komemoracija je završena izvedbom Bože čuvaj Hrvatsku, a u izravnom prijenosu HRT-a./HMS/

Najnovije

HKD NAPREDAK

U mostarskoj Katedrali održan Napretkov korizmeni koncert

U Katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru u organizaciji HKD Napredak Glavna podružnica Mostar u utorak večer održan je Napretkov korizmeni koncert na kojem su nastupili...