AGENCIJA ZA LIJEKOVE BiH TVRDI

“Srebrena malina” imala dozvolu za jedan uvoz, nisu podnijeli novi zahtjev

Iz Agencije za lijekove BiH danas je potvrđeno za “Dnevni avaz” da “Srebrena malina” još uvijek nije podnijela zahtjev za uvoz dodatnih 20 respiratora iz Kine u Bosnu i Hercegovinu.

Sada je pitanje kako je kako su ovi respiratori jučer uopće uvezeni u BiH i kako je pokrenuta carinarska prijava i procedura za plaćanje PDV-a.

Iz Agencije za lijekove na upit “Avaza” tvrde da je “dozvola vrijedi 30 dana ili za jedan uvoz”, to znači za uvezenih 80 respiratora.

Podsjećamo, nedavno je direktor Agencije za lijekove BiH Aleksandar Zolak, u Parlamentu FBiH, tijekom „saslušanja“ na sjednici Komisije za sigurnost rekao da “Srebrena malina” ima dozvolu koja traje mjesec dana, počev od 27. travnja, ali nije precizirao da li ona vrijedi za jedan uvoz.

Sada iz ove Agencije tvrde drugačija. Inače, ova Agencija je dozvolu za prvi uvoz dala 27. travnja, a respiratori su stigli 25. travnja, znači dva dana kasnije.

Danas je Sud BiH odobrio ovoj firmi da plati dug za PDV za mjesec travanj, s tim da moraju podnijeti novi zahtjev za preostalih 20, u iznosu od 265.000 maraka. Pitanje je kada će ovi respiratori napustiti carinski terminal i nadzor./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

BANJA LUKA

Gorio hotel ‘Tesla’

U banjalučkom hotelu 'Tesla' danas je došlo do požara, objavljeno je na Facebook stranici Vatrogasna brigada Banja Luka.Na intervenciji gašenja vatre na ovom ugostiteljskom...