SAD:

Srbija zbog neuvođenja sankcija Rusiji plaća previsoku cijenu

Srbija već plaća “previsoku cijenu” izbjegavajući uvesti sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, izjavio je danas američki veleposlanik u Beogradu Christopher Hill dodavši da SAD razumije iskustva Srbije sa sankcijama kojima je ranije bila izložena.

“Shvaćamo da Srbija ima povijesni odnos i iskustvo sa sankcijama, ali počinje plaćati previsoku cijenu za svoju suzdržanost u pogledu sankcija protiv Rusije, usvojenih da bi se zaustavio brutalni napad na susjeda (Ukrajinu)”, rekao je Hill novinarima uoči jednog panela referirajući se na sankcije pod kojima je Srbija bila u više navrata u vrijeme vlasti Slobodana Miloševića.

Na pitanje koliko je realno da Bruxelles uvede sankcije Beogradu ako Srbija ne prihvati novi europski prijedlog za rješenje kosovskog pitanja, američki veleposlanik je rekao da nije u poziciji govoriti o mogućim sankcijama, ocijenivši da je EU ozbiljna u pogledu sankcija koje primjenjuje međunarodna zajednica.

“SAD 100% podržava prijedlog EU za Kosovo”

Hill je rekao da Sjedinjene Države “100 posto podržavaju prijedlog EU za Kosovo” i da ima napretka jer su Europljani uložili veliki trud da približe dvije strane.

“Fer je reći da je to proces, nije gotovo dok nije gotovo”, rekao je Hill, podsjetivši da kosovski problem “sve opterećuje više od 20 godina”. Poručio je da zato “treba ozbiljno razmotriti” prijedlog EU-a i “razmisliti o načinima da se usvoji i da se na njemu radi”.

Prijedlog EU-a, koji podržavaju Njemačka, Francuska, Italija i SAD, Beogradu i Prištini predstavljen je u rujnu i prosincu prošle godine, a predviđa poštivanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu. Upravo Beograd inzistira da je formiranje Zajednice srpskih općina na Kosovu ključna točka za nastavak daljnjeg dijaloga o konačnom rješenju.

Vučić: Srbija spremna prihvatiti koncept europskog plana

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je poslije sastanka prošlog petka s izaslanicima Sjedinjenih Država i EU-a da je Srbija “spremna prihvatiti koncept europskog plana” i raditi na primjeni predloženog sporazuma o dijalogu s Kosovom.

Potom je u obraćanju srbijanskoj javnosti u ponedjeljak rekao da je plan koji su Washington i Bruxelles stavili pred Beograd postao “de facto pregovarački okvir za ulazak Srbije u Europsku uniju” i upozorio na niz političkih i ekonomskih posljedica po Srbiju ukoliko plan ne bude prihvaćen.

On je naglasio da su ga američko-europski diplomati upozorili da će se Srbija u protivnome suočiti s prekidom procesa eurointegracija, s ukidanjem bezviznog režima sa zemljama EU-a, sa zaustavljanjem, a zatim i povlačenjem investicija i “sveobuhvatnim mjerama u političkom i ekonomskom smislu” koji će nanijeti velike štete Srbiji.

Vučić: Rekao sam istinu

Vučić je danas na Instagramu objavio video-poruku građanima istaknuvši da je rekao “istinu o svim problemima” s kojima se Srbija suočava u pogledu Kosova.

On se požalio na reakciju dijela oporbe optuživši političke suparnike kako nisu razumjeli “da je država važnija od političkih interesa bilo koje stranke” i bilo koga pojedinačno. Najavio je da će se obratiti zastupnicima jer je njegova “obveza poštivati parlament”.

“Pojavit ću se u Narodnoj skupštini, odgovarati na sva pitanja i boriti se za Kosovo i Metohiju i našu Srbiju”, istaknuo je Vučić i video-poruci na Instagramu./Hina/HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img