Srbija, Grčka, Bugarska i Rumunjska žele se kandidirati za domaćina SP-a

Ministri sporta Bugarske, Grčke, Rumunjske i Srbije počeli su pregovore oko zajedničke kandidature za domaćina svjetskog nogometnog prvenstva 2030. godine, potvrdio je bugarski ministar mladih i sporta Krassen Kralev u razgovoru za bugarsku nacionalnu televiziju BNT.

Vijest o zajedničkoj kandidaturi balkanskih zemlja za domaćinstvo SP-a objavljena je prije četiri dana nakon sastanka u Bugarskoj na kojem su bili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, bugarski premijer Bojko Borisov, premijerka Rumunjske Viorica Dancila, te grčki premijer Alexis Tsiapras od kojeg je navodno krenula cijela ideja.

No, sada se otišlo i korak dalje i ministri sporta počeli su pregovore. Prema riječima bugarskog ministra takva kandidatura bi bila važan politički simbol, dokaz da i balkanske zemlje mogu zajedno raditi u području sporta, te braniti zajedničke političke i gospodarske interese.

Vijest o mogućoj zajedničkoj kandidaturi za domaćina SP-a izazvala je veliki interes u spomenutim zemljama, međutim dio stručnjaka smatra kako će to biti teško izvedivo zbog loše sportske infrastrukture. Među skepticima je i najbolji bugarski nogometaš svih vremena Hristo Stoičkov.

– Jedna je stvar podnijeti zahtjev za domaćinstvo, to svatko može. Međutim, ne može svatko i pobijediti – kazao je Stoičkov za BNT.

Katar je domaćin idućeg svjetskog prvenstva koje je na rasporedu 2022. godine, a četiri godine kasnije najbolji nogometaši svijeta igrat će na turniru u SAD, Meksiku i Kanadi.

Svjetsko prvenstvo 2030. bit će slavljenički jer će se na njemu obilježiti 100-ta godišnjica od prvog SP-a 1930. u Urugvaju.

Do sada su zajedničku kandidaturu podnijeli Argentina i Urugvaj, te Tunis, Alžir i Maroko. SP 2030. želi i Ujedinjeno Kraljevstvo zajedno s Irskom, a očekuju se i kandidature Španjolske i Portugala, te Sjeverne i Južne Koreje, Kine i Japana./Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

PREDSJEDNIK HDZ BiH

Čović o odnosima Hrvata i Bošnjaka i svom nasljedniku na čelu HDZ BiH

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović poručio je da se odnosi Hrvata i Bošnjaka moraju relaksirati te da nema razloga za stalno...