Srbija će zbog ukidanja dinara na Kosovu tražiti žurnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN

– Srbija će zatražiti hitnu posebnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a zbog odluke Kosova da u platnom prometu ukine dinar, izjavio je u petak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i, nazivajući odluku “zločinačkom”, ocijenio da je njezin cilj etničko čišćenje Srba.

Na Kosovu je od četvrtka ujutro stupila na snagu uredba središnje kosovske banke (CBK) koja predviđa gotovinska plaćanja i platni promet isključivo u eurima, što je pojačalo zabrinutost srpske zajednice na Kosovu jer plaće i mirovine iz Srbije primaju u dinarima koje koriste za kupnju i prodaju.

Međunarodna zajednica je tražila ranije da Kosovo odgodi provođenje te odluke, uz obrazloženje kako postoji zabrinutost da bi mogla imati negativan utjecaj na kosovske Srbe.

Zabrinutost su četvrtak službenim priopćenjima istaknuli State Department i Europska unija ukazujući na posljedica koje bi odluka CBK-a o ukidanju dinara u platnom prometu mogla imati na svakodnevni život kosovskih Srba, kojih deseci tisuća primaju dinarske plaće i mirovine posredstvom trezora Srbije.

Washington je pozvao Kosovo “da se momentalno odloži primjena odluke, dok se ne ispune zadovoljavajuće procedure skladne europskim standardima” i “dok se stanovništvo ne informira dovoljno o tome kako će se provoditi tranzicija”, uz duži prijelazni period.

Vučić je danas novinarima u javnom obraćanju rekao da “odluka kosovskog premijera Albina Kurtija o ukidanju dinara na Kosovu i Metohiji predstavlja do sada najjači udarac i prijetnju progonom i protjerivanjem Srba”.

Ocijenio je da je cilj te odluke etničko čišćenje srpskog stanovništva s teritorija cijelog Kosova, uz primjedbu vlastima u Prištini da ne mogu shvatiti važnost dijaloga koji između dviju strana moderira EU.

Vučić je sunarodnjacima poručio da će imati potporu Beograda i rekao da je država do podneva već isplatila trećinu novca za sva davanja na Kosovu, koja ukupno iznose oko 22 milijuna eura na mjesečnoj razini.

On je ustvrdio da će sva davanja Srbima na Kosovu biti isplaćena te da se isplata nastavlja u ponedjeljak, a novac će biti dostavljen posredstvom licencirane britanske tvrtke “Hemersion”.

Država Srbija isplaćuje 31.831 plaća zaposlenika na Kosovu, 29.115 mirovina, socijalna davanja za 31.586 korisnik, te 2.430 stipendija, naveo je Vučić

Kosovo uredbom CNK-a inzistira da se sva gotovinska plaćanja i trgovina obavljaju isključivo u eurima, uz uobičajenu razmjenu valuta kroz bankarsko-financijski sustav./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img