Srbi uglavnom bojkotirali referendum za smjenu gradonačelnika na sjeveru Kosova

Kosovski Srbi uglavnom su bojkotirali glasovanje na referendumu za smjenu gradonačelnika etnički Albanaca u četiri općine na sjeveru Kosova sa srpskom većinom.

Biračka mjesta zatvorena su u 19 sati a nije zabilježen ni jedan slučaj da građani čekaju u redu za glasovanje, priopćeno je iz organizacije Demokracija na djelu koja je također promatrala proces glasovanja.

Srbi Kosova tako su propustili priliku iskazati volju i otvoriti put za izbore novih gradonačelnika jer glasanje je prvi demokratski instrument kojim građani sudjeluju u lokalnoj politici kako bi imali mogućnost zahtijevati odgovornost od izabranih, stoji u priopćenju.

U siječnju je preko 20 posto Srba s pravom glasa potpisalo peticiju za smjenu gradonačelnika u Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku no odustali su od današnjeg referenduma nakon što ih je na bojkot glasovanja pozvala Srpska lista, najjača stranka kosovskih Srba koju podržava službeni Beograd.

Upravo je i Srpska lista inicirala potpisivanje peticije no iznenada je odlučila kako neće sudjelovati u glasovanju za smjenu albanskih gradonačelnika koji su na vlast došli nakon izbora u svibnju prošle godine a koje su Srbi uglavnom bojkotirali.

Veleposlanstva Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država tzv. Kvinte i ureda EU na Kosovu izrazili su žaljenje što su srpske stranke odlučile ne sudjelovati na referendumu a Vlada Kosova pozvala je građane na sjeveru Kosova da iskoriste svoje pravo i glasaju za ili protiv smjene gradonačelnika.

Kako bi glasovanje bilo uspješno trebalo je prikupiti 50 posto plus jedan glas od ukupnog broja upisanih birača, a građani su mogli odgovoriti s “Da” ili “Ne” na pitanje slažu li se da gradonačelnik jedne od četiri općine na sjeveru Kosova bude smijenjen.

Srbijanski mediji javljaju kako je današnje glasovanje obilježila izuzetno niska izlaznost, nazočnost velikog broja pripadnika kosovske policije i instaliranje kamera koje su pratile čitav proces glasanja, kao i bojkot Srba koji su poslušali pozive da ne sudjeluju u današnjem referendumu.

Na sjeveru Kosova lokalni izbori u četiri općine većinski naseljene Srbima održani su prošle godine uglavnom bez sudjelovanja srpske zajednice koja je prihvatila poziv na bojkot podržan od službenog Beograda, a izlaznost je bila manja od pet posto.

Izbori su raspisani nakon što su gradonačelnici općina Leposavić, Zubin Potok, Sjeverna Mitrovica i Zvečan, svi pripadnici Srpske liste, u studenome 2022. podnijeli ostavke u znak protivljenja odluci Vlade Kosova da preregistrira automobile s tablicama izdanim u Srbiji na tablice Republika Kosovo (RKS)./Fena/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img