U SARAJEVU POMISLILI DEBLOKIRANA BIH

Srbi došli na sjednicu Doma naroda da bi ponovili da neće sudjelovati u radu institucija BiH dok se ne ispune dva uvjeta

Povlačenje Inzkovog zakona i odlazak stranih sudaca iz Ustavnog suda minimum je za povratak predstavnika Republike Srpske u institucije BiH, kazala je Dušnka Majkić (SNSD) izaslanica u Kubu Srba Doma naroda Parlamenta BiH, koji su danas nazočili sjednici tog doma, ali, izgleda, samo da bi ponovili uvjete za nastavak učešća srpskih predstavnika u ovom domu i drugim inistitucijama BiH.

Majkić je najprije podsjetila izaslanike u Domu naroda Parlamenta BiH da je nju i druge srpske izaslanike birala Narodna skupština Republike Srpske (NSRS).

-I oni se moraju strogo držati zaključaka koje donosi ta Narodna skupština. Dakle, imamo obvezu. Druga stvar, kolega Bećirević je maloprije napomenuo kako se treba pridržavati načela ustavnosti i zakonitosti, a ja uz to dodajem gdje bi nam bio kraj da sve ove godine nismo radili na rušenju Daytonskog mirovnog sporazuma, neustavno radili sve ono što smo uradili, došli u poziciju u kojoj se danas nalazimo. Ne trebamo nikome objašnjavati i mi danas ovdje pokušavamo stvoriti iluziju kako se ne zna zašto ovaj Dom naroda ne radi”, kazala je Majkić.

Podsjetila 23. srpnja ove godine nametnut je Zakon o dopuni Kaznenog zakona BiH ili tzv Inzkov zakon i ne treba govoriti kakve je to posljedice izazvalo u javnosti. Nakon tri dana, usuglašeni su zaključci predstavnika deset političkih stranaka sa sjedištem u RS koje imaju narodne zastupnike u NSRS, a u vezi s Inzkovom odlukom, tadašnjeg visokog predstavnika u BiH. Dakle, mi predstavnici iz RS odbacujemo nametnute odluke visokog predstavnika, smatramo ih neprihvatljivim i ništavnim. Smatramo da ne postoje uvjeti za donošenje odluka srpskih predstavnika u Parlamentu BiH i Vijeću ministara BiH osim u slučajevima kada je neophodno učešće u sprečavanju donošenja odluka protivno interesima RS, sve dok se ne razriješi pitanje nametnutog zakona.Predstavnici iz RS odbacuju svako nametanje odluka u BiH, te konstatiramo da visoki predstavnik nije legalno izabran u skladu s predviđenom procedurom, kazala ja Majkić te dodala:

-To su zaključci koji su upućeni prema NSRS koja je u srpnju donijela zaključak da podržava ove zaključke. Dakle, prema našem mišljenju, smatramo da je OHR glavni krivac za krizu u BiH. Visoki predstavnici su se i pokazivali kao najveći neprijatelji ove zemlje i doveli nas u poziciju u kojoj se danas nalazimo. Iako je ovlaštenje visokog predstavnika taksativno navedeno u članu 2 Aneksa 10, zaključcima Vijeća za provođenje mira u BiH kao nelegalnog ili Ad Hoc tijela visoki predstavnik dobio je dodatna ovlaštenja što je potpuno nelegalno i predstavlja grubo kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma. Doneseno je mnoštvo amandmana na Ustav RS čime je visoki predstavnik praktično na sebe preuzeo vršenje ustavotvorne vlasti s čime se mi ne možemo pomiriti. Da se zapitam što je BiH donio posljednji nametnuti zakon koji efekat ili je donio dodatni problem. Jer čovjek koji ga je nametnuo je brzo pobjegao odavde da ne sačeka plodove njegovog truda i rada. Nije mogao očekivati ništa dobro. Činjenica je da smo jednim dijelom i sami krivi za to, a to je zato što jednim dijelom političkih predstavnika, prije svega mislim na najveću stranku Bošnjaka nema mjesta za dijalog s druga dva naroda. A o svemu tome danas pričaju sa strancima. O kojoj to zemlji se može ne razgovarati, a pričati o budućnosti. Zato i kažu da je to nemoguća država. Oni koji očekuju od stranaca da će im napraviti državu, po mogućnosti unitarnu, koja bi im najviše odgovarala, teško da će im se ispuniti želja jer po brojnim reakcijama vidimo da to nije recept koji bi se mogao primijeniti u ovoj zemlji”, kazala je Majkić ponovivši uvjet za povratak predstavnika RS u institucije BiH:

Povlačenje nametnutog zakona i odlazak stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH za nas je minimum za povratak. Ako se to ne dogodi nećemo se vratiti u institucije. I došli smo samo to reći”, pkazala je Majkić./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije