Sve vijesti

BH NOVINARI:

Sramotni i neprihvatljivi verbalni napadi Dodika na novinare N1 televizije

Upravni odbor Udruge BH novinari ocjenjuje uvredljivim i neprimjerenim politički napad na novinare i urednike N1 televizije tijekom obraćanja predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na jučerašnjoj press-konferenciji u Banja Luci.

U saopćenju te udruge navodi se da je Dodik iznova optužio N1 televiziju kako je “dio politike koja ruši Republiku Srpsku“, da “lažu i podvaljuju“ te da imaju “antisrpski narativ”.

-Iako je više puta ponovio da se njegove optužbe ne odnose izravno na novinarku N1 Snježanu Mitrović, koja je izvještavala s press-konferencije, gospodin Dodik je na potpuno neprihvatljiv način uzeo mikrofon iz ruku novinarke, uz komentar da to radi kako se ‘novinarka N1 ne bi loše osjećala’. Nastavljajući izljev mržnje prema N1 televiziji, on je jasno stavio do znanja kako ima službu koja prati sve ono što radi ovaj medij i još jednom naglasio da N1 treba zabraniti rad jer je ‘subverzivni državni element – navode iz Udruge BH novinari.

Smatraju neprihatljivim verbalni napad na novinarku Snježanu Mitrović i N1 televiziju, kao i brutalno kršenje njihovog prava na slobodu izražavanja i postavljanje kritičkih pitanja. Sramotni su i na granici patološke mržnje, ističu iz Udruge BH novinari, višegodišnji obračuni Milorada Dodika s medijskim djelatnicima te njegovo kontinuirano uzurpiranje javne političke funkcije za osobni obračun s novinarima i novinarkama i medijima koji kritiziraju njegove odluke ili mu postavljaju legitimna pitanja od javnog značaja.

Upravni odbor BH novinara posebno ističe izjavu Dodika o “praćenju“ onoga što radi N1 televizija i njeni novinari.

– Ako je to točno i ukoliko su novinari ove televizije praćeni ili prisluškivani na bilo koji način, to može prestavljati ozbiljan zakonski problem i nedozvoljeno političko i institucinalno uplitanje u rad medija. BH novinari će zatražiti službeni odgovor od državnih agencija SIPA-e i OSA-e, koje moraju obavijestiti javnost o tome je li, i ako jeste, na osnovu čijeg zahtjeva ili odluke i kojeg zakona, omogućeno praćenje i prisluškivanja novinara N1 televizije i/ili bilo kojeg drugog medija u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz Upravnog odbora Udruge BH novinari./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

ZAGREB

Troje radnika ozlijeđeno, jedan teže u odronu otpada

Tri su osobe ozlijeđene, od kojih jedna teže, u jutrošnjem odronu otpada na Jakuševcu, izjavio je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević naglasivši da se odgovornost...