Hrvatski Medijski Servis

SPORAZUM VIŠE NE VRIJEDI Iran nastavio obogaćivanje uranija

Foto: Ilustracija/EPA

Iran je nastavio obogaćivati uranij u svom podzemnom nuklearnom postrojenju Fordow, objavila je iranska Organizacija za atomsku energiju (AEOI), čime je Teheran nastavio kršiti odredbe nuklearnog sporazuma s velikim silama iz 2015. godine.

“Nakon uspješnih priprema … ubrizgavanje uranijskog plina u centrifuge počelo je u Fordowu … cijeli proces nadziru inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA)”, navodi se u priopćenju AEOI-ja koje su prenijeli iranski mediji.

Proces će se uskoro stabilizirati

Iran je postupno prestao poštovati odredbe sporazuma s velikim silama nakon što su Sjedinjene Države prošle godine izašle iz sporazuma i nametnule nove sankcije Teheranu. Prema nuklearnom sporazumu iz 2015. s SAD-om, Rusijom, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom i Njemačkom, Iran je trebao smanjiti svoje nuklearne aktivnosti u zamjenu za ukidanje većine međunarodnih sankcija.

“Proces će se stabilizirati u roku od nekoliko sati i do subote, kad će Fordow ponovno posjetiti inspektori IAEA-ja, razina obogaćenosti uranija od 4,5 posto trebala bi biti dosegnuta”, objavio je AEOI.

Službeni Washington, koji se jednostrano povukao iz nuklearnog sporazuma s Iranom u svibnju 2018. godine, ponovio je svoju izjavu u kojoj je iranski potez nazvao “velikim korakom u pogrešnom smjeru”./Hina/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte