SPLIT: Održana 64. Glavna skupština HKD Napredak

U prostorijama hotela Zagreb u Splitu održana je 25. studenoga 64. Glavna skupština Hrvatskog kulturnog društva Napredak koja je bila izvještajnog karaktera, a odvijala se u ozračju 115. obljetnice osnutka ovog Društva.

Nazočni auditorij od stotinjak napretkovaca (77 zastupnika) među kojima je bio i splitski dožupan Luka Brčić, najprije je pozdravio dr. Pavle Mijović, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu i član Središnje uprave koji je predsjedavao Skupštinom.

Najveće Društvo u Hrvata

Potom je nakon intoniranja himni hrvatskog naroda, BiH i HKD Napredak, riječ pozdrava uputio predsjednik Društva mons. dr. Franjo Topić.

Ukratko je ukazao na važnost i veličinu Napretka te pozvao nazočne da s ove Skupštine ponesu radost u srcu i obnovljenu snagu za nove uspjehe. Najavio je da u skorijoj budućnosti slijedi rješenje problema vezanih uz kino i kafić Imperijal u Sarajevu čije će prostorije biti iznajmljene.

Između ostalih, napomenuo je kako u mnogim krajevima BiH cjelokupni i jedini kulturni angažman obavljaju podružnice ovoga Društva. Od sportskih aktivnosti istaknuo je da su Napretkovi sarajevski šahisti osvojili 3. mjesto na državnom nivou, zenički su bili 2. u Ligi Herceg Bosne, a šahistkinje iz Zenice osvojile su 1. mjesto u BiH; također Napretkovi boćari su najbolji u zemlji. Završio je riječima dugogodišnjeg predsjednika Napretka mons. Ante Alaupovića: “Napredak želi biti matica oko kojega će se okupljati sve ono što želi dobro hrvatskom narodu…”

bdr

Riječi pozdrava uputili su domaćini iz Splita. Vinka Bratulić, predsjednica splitske Podružnice istaknula je da je otvorena perspektiva nove renesanse Napretka u ovom gradu. Potom je dožupan Brčić istaknuo da u Gradu pod Marjanom ima oko 4 000 udruga i društava, ali se nijedno ne može pohvaliti svojim djelovanjem kao HKD Napredak.

Nazočne je pozdravio i ministar zdravstva i socijalne srbi u Vladi Srednjobosanskog kantona Nikola Grubešić koji je naglasio “da nije Napretka u Srednjoj Bosni teško da bi opstala i tradicija Hrvata u ovom dijelu zemlje”.

Izvješća

U nastavku je izvješća o radu Središnje uprave iznio dr. Mijović napomenuvši kako je kroz ovo razdoblje održano sedam sjednica SU, a njihov bitan dio posvećen je pripravi 63. Glavne skupštine Napretka. Također, predstavio je i djelovanje predsjednika Društva, Nadzornog odbora i Stegovnog suda.

Predstavljajući rad podružnica istaknuo je kako Napredak pokriva iz kulturne sfere onaj dio koji je poprilično deficitaran, na osobit način u manjim mjestima. Ukratko je abecednim redom ocrtao rad podružnica na osobit način spomenuvši one u: Beču, Bihaću, Brčkom, Brezi, Bugojnom, Busovača, Derventi, Doboju, Dubrovniku, Fojnici, Gradačcu, Grazu, Ilijašu, Jajca, Kaknju, Kiseljak, Kninu, Kreševu, Linzu, Lukavcu, Ljubuškom, Mostaru, Novom Travniku, Odžaku, Posušju, Travniku, Tuzli, Uskoplju, Usori, Vitezu, Zadru, Zenici i Žepču.

Dragan Glavaš iz podružnice u Jajcu, predstavio je rad Nadzornog odbora HKD Napredak, a Goran Štrbac financijsko izvješće Društva.

Aktualni problemi u Društvu

Nakon toga Glavna skupština HKD Napredak usvojila izvješća te je potom Goran Štrbac, pod točkom o aktualnoj problematici u Društvu, predstavio kronologiju događanja vezanu uz razrješenje Upravnog odbora Glavne podružnice Zagreb, isključenje Tomislava Dubravca iz Napretka i imenovanje Povjerenstva za ovu podružnicu. Situaciju je s pravnoga aspekta pojasnila odvjetnica Zvjezdana Znidarčić-Begović istaknuvši da je to bila mučna ali zrelo donesena odluka koja ima svoje utemeljenje u Statutu. Napomenula je kako je cijela saga više medijski rat s ciljem unošenja razdora u Napredak, a jedini interes je bio materijalni. Zaključno je naglasila da nijedna udruga u Zagrebu ne može koristiti ime ni logo Napretka ako ne poštuje Statut ovoga Društva.

Potom je prof. Topić, nadovezujući se na ovu problematiku, upoznao auditorij da su ovi problemi davno nastali, ali da se njima nije željelo opterećivati javnosti. Istaknuo je da je korijen problema materijalna dobit koju se neki u GP Zagreb htjeli nezakonito pribaviti. No kad se nije moglo ni statutarno ni zakonski, počelo se medijskim putem. Zbog toga je jedino moguće bilo postupiti kako je Središnja uprava učinila: raspustiti Upravni odbor Podružnice i imenovati Povjerenstvo. Ove odluke dane su na glasovanje Skupštini koja ih je jednoglasno potvrdila.

Strategija Napretka 2018. – 2023.

Zatim je Mladen Rudež, u ime Koordinacijskog odbora za izradu prijedloga strategije Napretka 2018. – 2023. predočio rad i zaključke.

Ukazujući na sažetak sadržaja ovoga dokumenta, objasnio je da ima osam poglavlja koja oslikavaju rad od osnivanja do danas te donose pregled glavnih ciljeva i zadaća djelovanja Napretka.  Između ostaloga, istaknuo je deset strateških ciljeva: obrazovanje i potpora, kultura, umjetnost, sport, povrat i upravljanje imovinom, mediji i izdavaštvo, knjižnica i arhiv, reforma rukovodne i upravne strukture, ljudski resursi te profesionalni i stručni djelatnici kao uposlenici, europske integracije, suradnja s drugim organizacijama te sigurni i stabilni izvori financiranja rada i kvalitetnijeg djelovanja Napretka u društvu.

U raspravi koja je uslijedila, izneseni su prijedlozi da se više pozornosti posveti potpori rada podružnica te mladima, a također i upoznati se naglascima na području kulture u Europi i vidjeti gdje se Napredak tu može uklopiti.

Kadrovska pitanja

Glede kadrovskih pitanja Skupština je izglasovala da upražnjena mjesta u Središnjoj upravi popune: na mjesto dopredsjednika za gospodarstvo Vlatko Komljenović; zatim, dr. Vera Katz, Sretko Tomić te Robert Petrović koji je inače predsjednik mladih HKD Napredak.

Dobitnici priznanja

Dobitnici priznanja koje je dodijelio HKD Napredak su: Josip Gujić, predsjednik Podružnice u Kaknju; Podružnica Kakanj; dr. Tvrtko Krajina, predsjednik Podružnice Uskoplje; Podružnica Uskoplje; Drago Vidović, predsjednik Podružnice Zavidovići; Podružnica Zavidovići; Franjo Bratić, predsjednik Podružnice Usora; Podružnica Usora; Hrvatski glasnik – Tuzla; Općina Busovača; Općina Usora; Podružnica Brčko; Podružnica Vitez; Katica Čerkez, ministrica prosvjete, kulture i sporta Županije Središnja Bosna; Nikola Grubešić, ministar u Vladi Županije Središnja Bosna; Mladen Rudež, predsjednik Sportskog društva HKD Napredak; JP Pošta d.o.o. Sarajevo i Katolički tjednik.

Zaključno je istaknuto da će HKD Napredak: nastaviti s misijom biti na dobrobit hrvatskom čovjeku i svim ljudima gdje djeluje; učiniti sve da potakne ostanak ljudi na ovdašnjim prostorima; poraditi na detaljiziranju i provedbi strategije. Također, naglašeno je da Skupština podržava rad Središnje uprave i odluke donesene vezane uz problematiku odnosa s GP Zagreb, kao i rad imenovanoga Povjerenstva za taj slučaj.

Na kraju je predsjednik Topić zahvalio svima što su doprinijeli da ozračje na Skupštini bude izrazito pozitivno i prijateljsko te je potaknuo sve da se ne stide raditi i tražiti za opće dobro./Nedjelja.ba/HMS/

Najnovije

ŠVEDSKA

Parlament ponovno izabrao socijaldemokratkinju Andersson za premijerku

Švedski parlament po drugi je put u više od tjedan dana izabrao socijaldemokratsku čelnicu Magdalenu Andersson za premijerku u ponedjeljak koja će pokušati upravljati...