POTPREDSJEDNIK SNSD

ŠPIRIĆ: SDA i DF žele birati svoje Srbe u FBiH

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić izjavio je da je SNSD jedina politička stranka koja ima odbore u federalnim općinama kao što su Drvar, Grahovo, Glamoč i Bosanski Petrovac, gdje u lokalnim skupštinama Srbi čine većinu, ali da SDA i DF žele da u Federaciji Bosne i Hercegovine biraju svoje Srbe.

“Ta poruka da ne mogu samo predstavnici SNSD-a nije dobra i to će onda biti Federacija bez Srba”, poručio je Špirić.

On je kazao da SNSD nije razlog blokada u državi, jer ne uvjetuje imenovanje kadrova SDA, kao što to oni čine.

“To je politika čuvanja lojalnog kadra koji je bio vjeran četiri godine, ali se nadam da će se i ta ljubav završiti i da će se ući u normalne procese imenovanja. Mi smo spremni i vjerujem da će se u narednim danima razgovarati”, rekao je Špirić za Alternativnu televiziju.

On tvrdi da je cilj SDA da što duže drži SNSD izvan vlasti, jer su pokriveni kadrovima SDS-a i PDP-a, i želi da ih tu što duže zadrži.

“SDA nikada nije imala lojalniju strukturu u ime Srba, kao prethodne četiri godine kada su s njima u vlasti bili SDS i PDP i oni se nerado odriču tih kadrova i zato se pojavljuju ta uvjetovanja”, ocijenio je Špirić.

Špirić je istaknuo da ne vidi nijedan razlog da se ne završi konstituiranje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i da se vrše imenovanja gdje je postignut dogovor, te ocijenio da nije dobro da se uvjetuje različitim paketima, jer oni troše vrijeme.

“Bojim se, ako ovo stanje potraje, da će ući u ozbiljnije blokade institucija, a to nije interes bilo koga u BiH”, napomenuo je Špirić, koji smatra da će se ubrzati proces imonovanja.

On je rekao da nije ničiji interes da se drže obezglavljena ministarstva i bitne institucije koje su od interesa za sve građane.

Špirić je ocijenio da Drvaru 50 godina nije posvećena pažnja kakvu joj poklanjaju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i član Predsjedištva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, te podsjetio kako će 29. siječnja u ovoj općini biti otvoren pogon “Jumka”, poslovnica “Komercijalne banke” i “Telekoma”, što je poruka ljudima da tamo ostanu./Srna/HMS/

1 COMMENT

Comments are closed.

Najnovije

MISU PREDVODIO BISKUP KOMARICA

Obilježeno 25 godina od pogroma Hrvata katolika banjolučkoga kraja

Biskup banjolučki, mons. Franjo Komarica, u nedjelju 20. rujna 2020. u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u okviru nekadašnje trapističke opatije „Marija Zvijezda“ slavio...