ŠPANJOLSKI PREMIJER: Dok socijalisti vladaju neće biti katalonske neovisnosti

Španjolski premijer Pedro Sanchez je, tri tjedna prije parlamentarnih izbora 28. travnja, rekao da sve dok su socijalisti na vlasti “neće biti katalonske neovisnosti” ni referenduma o samoodređenju.

“Ne i ne. Dok su socijalisti na vlasti neće biti neovisnosti Katalonije, neće biti referenduma o neovisnosti i španjolski Ustav se neće rušiti u Kataloniji, to se neće dogoditi”, rekao je Sanchez na skupu Socijalističke stranke u Zaragozi, na sjeveroistoku zemlje.

Istaknuvši da je eventualna neovisnost Katalonije neustavna i da je “međunarodna zajednica okrenula leđa čelnicima pokreta za neovisnost”, smjerajući na pokušaj odcjepljenja u listopadu 2017., Sanchez je rekao da se takvo što “neće dogoditi, ponajprije zbog toga što sami Katalonci ne žele neovisnost Katalonije”.

Ove izjave dolaze nakon polemike koju je krajem ožujka potaknula izjava katalonskog socijalističkog čelnika Miquela Icete da “ako 65 posto građana (katalonskih) želi neovisnost, onda demokracija mora pronaći načina da to omogući”.

Katalonsko stanovništvo (7,5 milijuna ljudi) podjednako je podijeljeno u vezi s osamostaljenjem pokrajine, ali su separatisti 2015. i 2017. osvojili natpolovičnu većinu u pokrajinskom parlamentu./HMS/

Najnovije

ZA ONE KOJI NE ZNAJU ILI SE PRAVE LUDI

Tko su legitimni predstavnici i zbog čega bez legitimnog predstavljanja nema demokracije?

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković kazao je za N1 kako termin "legitimno predstavljanje" ne postoji na "Wikipediji i drugim mjestima", ali da tamo...