SPAJIĆ: Amandmani na rezoluciju o Srebrenici obesmišljavaju narativ da su Srbi genocidan narod

Iz perspektive Vlade 2026. je bitna za Crnu Goru jer do tada želimo da završimo obveze prema Europskoj uniji i da budemo spremni za ulazak, a onda čekamo politički signal naredne dvije godine za tako nešto, poručio je u intervjuu povodom Dana Europe premijer Crne Gore Milojko Spajić.

Ne osuđuju nikoga

Spajić poručuje da glasanjem za rezoluciju o Srebrenici ne osuđujemo srpski narod, Srbiju, niti Republiku Srpsku, a predloženi amandmani upravo obesmišljavaju narativ da su Srbi genocidan narod.

– To ne postoji, ni jedan narod nije genocidan, nisu ni Nijemci – ističe Spajić u intervjuu na Prvom programu TVCG.

Kazao je da će Vlada na čijem je čelu osuditi sve genocide i sve zločine. Amandmani na rezoluciju o genocidu u Srebrenici, kako navodi, nisu usmjereni protiv bilo koga već su tu da smire političku situaciju.

– Amandmani postoje mi smo u neformalnoj komunikaciji razgovarali s predlagačima rezolucije, razgovarali s međunarodnim partnerima i saveznicama. Crnoj Gori nisu potrebni posrednici i jedna smo od najuvaženijih članica UN i NATO. Imamo veliki kredibilitet naročito u smislu regionalnih pitanja. Kada NATO želi da sazna što se događa na primjer na Sjeveru Kosova, u Republici Srpskoj ili bilo gdje drugo u regiji, oni nazovu nas jer znaju da druge članice regije možda imaju stav koji favorizira nekoga, a mi ovdje imamo i Srbe, Bošnjake, Hrvate, Albance. Zato moramo imati izbalansiran stav kada je u pitanju regionalna politika – pojasnio je Spajić.

“Moramo biti oprezni i izbalansirani”

Neke stranke, uvjeren je, žele da se nastavi “njihovom lošom praksom”.

– Ali moramo biti izbalansirani i oprezni jer ne trebamo stajati na bilo čiju stranu u regiji – ističe Spajić.

Kako je kazao, jasan mu je službeni stav Srbije po pitanju toga što Vlada podržava rezoluciju, ali poručuje da “mi ne odgovaramo nikome”.

– Imamo razumijevanje za sve ali i vodimo svoju politiku, mi smo Švicarska Balkana, Singapur Europe. Ponašamo se kao članica EU i konsultiramo se na dnevnoj razini sa Eeuropskom komisijom i američkim partnerima koji su rekli da nam ne treba nikakvo posredovanje da bismo došli do bilo koje članice UN – naveo je Spajić.

Na pitanje ako se ne usvoje amandmani hoće li Crna Gora glasati za rezoluciju on je rekao da Crna Gora pokušava biti konstruktivna.

– Nećemo promijeniti ništa što god da uradimo ali naš potez je napravio efekta jer velike države razgovaraju na tu temu. Amandmani su blagotvorni i pokušavamo objasniti zapadnim silama da Rusiji omogućavaju da se prikaže kao zaštitnik Srba na Balkanu. Ovim amandmanima izbijamo iz ruku adute geopolitičkim igračima ako žele napraviti kaos – kazao je Spajić.

Rekao je da rezolucijom o genocidu u Srebrenici zatvaraju priču još od 2009. godine te da je stav po tom pitanju isti i danas./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img