SpaceX lansirao raketu s lunarnim landerom privatne kompanije

Kompanija SpaceX je uz pomoć svoje rakete Falcon 9 lansirala lunarni lander privatne kompanije Intuitive Machines iz Houstona.

Lansiranje je obavljeno uspješno iz Cape Canaverala na Floridi, a na vrhu rakete Falcon 9 bio je lander Nova-C Odysseus.

Nakon lansiranja se prva faza rakete vratila na Zemlju, a time je službeno obavljeno 18. lansiranje i slijetanje istog boostera.

Lander Nova-C Odysseus bi trebao sletjeti na Mjesec 22. veljače i to na lokaciju nazvanu Malapert A, koja se nalazi u krateru blizu lunarnog južnog pola.

Ovaj lander će biti operativan otprilike dvije sedmice, odnosno jedan lunarni dan, a u tom periodu će obaviti nekoliko znanstvenih misija.

Lander je težak 675 kilograma te nosi teret koji se sastoji od 12 komponenti među kojima je i instrument američke svemirske agencije NASA-e pod nazivom Scalpss (Stereo Cameras for Lunar Plume-Surface Studies), sistem s četiri kamere za snimanje slijetanja landera Odyssesus na lunarnu površinu.

Također, lander nosi i više od 100 malih skulptura koje je izradio umjetnik Jeff Koons.

Instrumenti će otkriti više o lunarnoj površini, uvjetima u svemiru, radio astronomiji, tehnologiji preciznog slijetanja, kao i komunikacijama te navigaciji za buduću autonomnu navigaciju na površini Mjeseca, priopćila je NASA.

Ova misija će pružiti uvid o površini Mjeseca i utrti put SpaceX-ovom sistemu za slijetanje ljudi, koji NASA namjerava koristiti u misiji Artemis s ciljem povratka ljudi na lunarnu površinu, piše Klix.

Ako misija intuitive Machinesa bude uspješna, ova kompanija će postati prva privatna koja je obavila slijetanje na Mjesec. Također, bit će to prvo američko slijetanje na Mjesec od NASA-ine misije Apollo 17 iz 1972. godine.

Prethodna privatna sliejtanja na Mjesec nisu bila uspješna. Prošlog mjeseca je američka letjelica Peregrine, koja je u vlasništvu američke kmpanije Astrobotic, doživjela curenje goriva zbog kojeg nije mogla obaviti slijetanje.

Godine 2019. se lander izraelske kompanije Spacell srušio tokom spuštanja, a u travnju prošle godine je japanski lander Hakuto-R M1 uništen pri pokušaju slijetanja na Mjesec./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img