SOKOL: Odluka o otvaranju pregovora od povijesnog je značaja za Hrvate u BiH

Nakon što je Europska komisija prošlog tjedna preporučila Europskom vijeću otvaranje pregovora o pristupanju s Bosnom i Hercegovinom, sinoć su predsjednici država ili vlada država članica donijeli konačnu odluku o otvaranju pregovora s BiH. Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, doc. dr. sc. Tomislav Sokol, pozdravio je odluku Europskog vijeća i istaknuo da je ona od povijesnog značaja za Hrvate u BiH koji su, od tri konstitutivna naroda, najviše iskreno okrenuti prema zapadu te predani zagovaranju europskog puta BiH.

„Pozdravljam odluku Europskog vijeća o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom i ističem da ona ima povijesni značaj za Hrvate u Bosni i Hercegovini koji su, od tri konstitutivna naroda, najviše iskreno okrenuti prema zapadu te predani zagovaranju europskog puta BiH. Otvaranja pregovora sasvim sigurno ne bi bilo bez kontinuirane podrške Vlade RH i angažmana premijera Plenkovića što još jednom dokazuje ugled koji Hrvatska ima u Europskoj uniji. Posebno veseli što najnovije izvješće Europske komisije zapravo potvrđuje da je napredak u Bosni i Hercegovini ostvaren upravo s Hrvatima na čelu izvršne vlasti u BiH. Važno je sada da BiH nastavi provoditi potrebne reforme, a naročito onu izbornu koja će do kraja osigurati ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH i spriječiti da osobe bez izbornog legitimiteta poput Željka Komšića ikada više budu izabrane kao lažni predstavnici hrvatskog naroda u Predsjedništvu države. O tome će ovisiti i dinamika usvajanja pregovaračkog okvira koji će biti idući cilj na europskom putu BiH“ – kazao je Sokol.

Podsjetimo, Sokol je u listopadu u Zagrebu organizirao i konferenciju „Proširenje EU – može li BiH biti nova uspješnica?“ na kojoj je sudjelovao visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img