SOGFBiH i RS s Centrom za ekspertizu pri Vijeću Europe u Međugorju održavaju radionicu o prekograničnoj suradnji

U organizaciji Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine (SOGFBiH) i Saveza opština i gradova Republike Srpske u suradnji s Centrom za ekspertizu pri Vijeća Europe organiziralo je dvodnevnu radionicu na temu prekogranične suradnje za članove Odbora za međunarodnu suradnju i EU integracije, te članove Radne grupe za EU integracije (SOGFBIH), javlja Hrvatski MedijskinServis.

Ciljevi radionice koja se održava u srijedu i četvrtak „Etno selu“ u Međugorju je potaknuti diskusiju o potencijalima prekogranične suradnje na lokalnom nivou u Bosni i Hercegovini, predstaviti ključne koncepte, okvire i alate za prekograničnu suradnju, kao i analizirati granični kontekst u smislu potreba prekogranične suradnje te predstaviti najbolje prakse prekogranične suradnje na nivou država članica Vijeća Europe te identificirati potencijalne prioritete i inicijative prekogranične suradnje na lokalnom nivou u BiH.

Direktorica Saveza općina i gradova FBiH Vesna Travljanin u svom obraćanju zahvalila je te naglasila dobru suradnju dva saveza s Centrom za ekspertizu pri Vijeća Europe. Podsjetila je kako su u protekle dvije godine uspješno proveli niz radionica te izrazila zadovoljstvo što se ta suradnja nastavlja, a posebice što se odnosni na prekograničnu suradnju.

U sklopu Projekta “Jačanje kapaciteta saveza u BiH” koji financiraju Vlada Švedske i Vlada Švicarske u BiH, sutra će se održati sastanak na temu uvođenja revolving fonda za jedinice lokalne samouprave, te prezentirana analiza na ovu temu.

Sastanak je nastavak aktivnosti vezanih za oblast EU integracija, a u idućem razdoblju u skladu s analizom i sugestijama jedinca lokalne samouprave bit će izrađena analiza i koraci djelovanja Saveza po ovom pitanju.

-Kako je to i navedeno u strateškim dokumentima Saveza jedan od važnih prioriteta u radu Saveza je svakako i podizanje svijesti i kapaciteta jedinica lokalne samouprave u EU integracijama i pristup fondovima Europske unije-naglasila je u svom obraćanju direktorica Travljanin te dodala kako su savezi ove godine izradili i analizu utjecaja pristupanju Europskoj uniji na jedince lokalne vlasti u BiH iz pet oblasti i to javne nabavke, politike zapošljavanja i socijalna politika, regionalna politika i strukturni instrumenti, ruralni razvoj i okoliš, a uz podršku Vlade Švedske i Vlade Švicarske u BiH./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

DINAMO S IGRAČEM MANJE OD 45. MINUTE

Hajduk nakon preokreta došao do pobjede na Maksimiru

U derbiju 34. kola Prve HNL Hajduk je na stadionu Maksimir pobijedio Dinamo sa 3-2 upisavši tek drugu pobjedu u zadnjih šest kola, dok...