Hrvatski Medijski Servis

SOFTIĆ O DRŽAVNOJ VLASTI: Hrvati trebaju dobiti vanjske poslove a Bošnjaci financije

Dužnosnik SDA Sakib Softić izjavio je kako, prema nepisanom pravilu rotacije u Vijeću ministara BiH, predsjedavajući treba biti Srbin, Hrvat ministar vanjskih poslova a Bošnjak ministar financija.

Nakon što predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović za Večernji list izjavio kako je sa predsjednicima SDA i SNSD-a razmijenio prijedloge izjave za formiranje državne vlasti te da će HDZBiH i blok stranaka okupljenih u HNS tražiti pozicije ministra finansija, ministra vanjskih poslova te da bi im “mogao pripasti i resor pravde” odgovor je stigao iz SDA.

Potpredsjednik SDA Sakib Softić kaže da nisu ni počeli razgovori o podjeli resora, prenosi Dnevnik.ba

“Ne znam zašta služe takve izjave. Da li za pojačavanje pozicije pred predstojeće razgovore ali u svakom slučaju ono što je gospodin Čović izjavio nije realna priča”, kaže Softić i dodaje: “Gospodin Čović treba imati u vidu broj ruku koliko ima u Parlamentarnoj skupštini i na osnovu toga odrediti svoju poziciju u pregovorima”.

Podsjećamo, HDZ BiH ima četiri od pet ruku u državnom Domu naroda te je kao takav nezaobilazan faktor u procesu uspostave vlasti.

Softić objašnjava i da postoji nepisano pravilo rotacije na pojednim pozicijama uključujući predsjedavajućeg Vijeća ministara, tako da bi po nekom redu stvari Ministarstvo financija trebalo ovaj put doći Bošnjacima, ministarsvo vanjskih poslova Hrvatima a mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara Srbima.

“To je ono što je nepisano pravilo, ali što je podložno pregovorima i razgovorima. Ne vjerujem da će SDA prihvatiti mogućnost da oba ministarsva pripadnu bilo kome pa i HDZ-u”, zaključuje Softić dodajući da će SDA u daljim razgovorima insistirati na ministarstvu financija./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte