RASPAO SE BOŠNJAČKI POKRET ZA DRŽAVU

SNSD-ovac na čelu Hrvatskog kluba, a SNSD-ovka predsjednica Vijeća naroda Republike Srpske

Dvadeset šest delegata od 28 ukupno glasalo je na konstituirajućoj sjednici Vijeća naroda Republike Srpske da Srebrenka Golić bude izabrana za predsjedavajuću Vijeća naroda RS iz bošnjačkog naroda.

Potpredsjednik iz reda srpskog naroda je Vojislav Gligić, Jovana Čarčić iz reda ostalih, Nada Tešanović iz reda Hrvata.

“RS pripada svima, imamo mogućnost u njoj ostvarivati i nacionalne i vjerske i sve obaveze, ali i dužnosti. Vitalni nacionalni interesi su definirani ustavom RS. Nadam se da neće biti zloporaba ovog instituta. Predložila sam da sve što je sporno, predlagači ranije probaju riješiti sve nedoumice”, rekla je novoizabrana predsjedavajuća Golić.

Izabrani su i šefovi klubova:

Klub Bošnjaka-Amir Hurtić (BH Zeleni),
Ostalih-Franc Sošnja (SNSD),
Hrvata-Mijo Perkunić (SNSD),
Srba-Živko Marjanac (SP)

Adil Osmanović (SDA), delegat u Klubu Bošnjaka Vijeća naroda RS tvrdi da se dogodilo preglasavanje po prvi put u izboru bošnjačke kvote koja sada gubi i raniju snagu vitalnog nacionalnog interesa, prenosi N1.

Alija Tabaković predložio je Osmanovića za predsjedavajućeg Vijeća, no glasovima SNSD, NH Zelenih i SDP, SDA je preglasan.

“Igor Bošnjak iz SNSD predložio je Srebrenku Golić iz SNSD. Očekivali smo da u klubu Bošnjaka gdje Pokret za državu ima 5/8 delegata, jedinstveno glasaju. Dogodilo se da su dva delegata BH Zeleni i SDP podržali Srebrenku Golić za predsjedavajuću Vijeća naroda. Upotreba bosanskog jezika mora biti riješena u osnovnom i srednjim školama i administrativnim institucijama”, kaže Osmanović razočarano.

Osmanović je postavio Srebrenki Golić pitanje kojim jezikom ona kao Bošnjakinja govori.

Kaže da mu nije eksplicitno odgovorila na pitanje, već je rekla da govori našim jezikom: “Predsjedavajuća Vijeća naroda iz bošnjačkog naroda, govori našim jezikom”.

Preglasavanje se dogodilo i za šefa kluba bošnjačkog naroda, te za potpredsjednika kluba gdje je imenovan Armin Hamzić iz SDP.

“Ovdje se ponovo pokazalo kako funkcionira koalicija SNSD, BH zeleni i SDP, kao i na primjeru izbora četvrtog delegata u Dom naroda BiH”, zaključuje Osmanović.

Potvrđuje da se ovim i suštinski raspao Pokret za državu./HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img