SNSD OGOVORIO SDA: Oni se ne slažu ni s čim što misle Srbi i Hrvati, a žele da zajedno živimo

Glasnogovornik SNSD-a Radovan Kovačević izjavio je da su optužbe koje je Glavni odbor SDA uputio Republici Srpskoj apsolutno neosnovane, nedopustive i pokazuju da oni ne poštuju i ne toleriraju bilo što što nije po uzusu njihove politike sarajevske kotline.

– Evidentno je da oni u sarajevskoj kotlini nikako ne mogu uvidjeti da njihove stavove i to što govore, ne poštuje, ne uvažava i ne primjenjuje nitko čim se izađe iz te sarajevske kotline – bilo da krenete prema Istočnom Sarajevu ili Mostaru, nebitno je – rekao je Kovačević za Srnu.

Komentirajući zaključke koje je danas usvojio Glavni odbor SDA, a koji su dijelom usmjereni protiv Republike Srpske, Kovačević je rekao da to što oni u sarajevskoj kotlini govore ne vrijedi nigdje osim samo u toj njihovoj kotlini.

– Iz svega onoga što su oni rekli jasno je da se mi ne slažemo, ama baš oko ničega. Kako je moguće da oni toliko govore o tome da žele da žive sa Srbima i Hrvatima u jednoj državi, a da se ne slažu ni sa čim što Srbi i Hrvati misle, i da ne poštuju ništa što oni misle i govore da im je bitno – rekao je Kovačević.

Na optužbe o navodnoj diskriminaciji Bošnjaka u Republici Srpskoj, Kovačević je rekao da bi Srbi bili izuzetno sretni kada bi bili diskriminirani na taj način u Federaciji BiH, i kada bi u svakom izbornom ciklusu mogli izabrati svog potpredsjednika, a srpske stranke da izaberu dovoljno zastupnika da mogu da formiraju minimalno zastupnički klub u Parlamentu FBiH.

– To je nemoguće i položaj srpskog naroda u FBiH je takav da Srbi tamo danas nisu, nažalost, u mogućnosti čak ni prijeći izborni cenzus i izabrati jednog zastupnika u Parlamentu FBiH, a da oni redovito za potpredsjednika FBiH biraju nekoga iz bošnjačkih političkih stranaka – rekao je Kovačević.

Na zamjerke Glavnog odbora SDA u vezi s formiranjem komisije za Srebrenicu, Kovačević je rekao da je raniju komisiju, također, osnovala Republika Srpska, odnosno njene institucije i da je na osnovu toga bilo potpuno legitimno da povuče njen izvještaj i sada formira novu međunarodnu komisiju.

– Vjerujem da mnogo više vjeruju ljudima koji dolaze iz Izraela, Njemačke i Francuske nego ljudima iz Republike Srpske koji su bili u prethodnoj komisiji, tako da možemo očekivati i da će oni prihvatiti same rezultati rada ove komisije – rekao je Kovačević./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

ČOVIĆ NA 30. OBLJETNICI HDZ BiH ZENICA

“Ako govorite samo o jednakopravnosti svoga naroda oko toga kompromisa nema, to morate znati”

-Neka ove prigodne aktivnosti koje danas obilježavamo ovdje na početku ove kalendarske godine u Zenici, ova čitava 2020. godina kad je u pitanju Hrvatska...