OČEKUJU SE EKSTREMNE TEMPERATURE

Snažan toplinski val stiže u zapadnu Europu

Dok  se u velikom dijelu Hrvatske proteklih dana više čini kao da je jesen, a ne sredina ljeta, zapadna Europa priprema se za snažan toplinski val koji će i drugi vikend zaredom donijeti ekstremne temperature, piše CNN.

Engleska će se u petak približiti najvećoj temperaturi ove godine, koja je dosegnuta tijekom prošlotjednih vrućina. Najviše temperature u petak će se približiti povijesnom rekordu od 38,7 stupnjeva, koji je zabilježen u srpnju prošle godine, pokazuje prognoza UK Met Officea, engleske službe za vremensku prognozu.

Met Office je već izdao upozorenje za dijelove Engleske u kojima će temperatura ovog vikenda narasti do gotovo 37 stupnjeva. No očekuje se da će se ovaj put val vrućine u Londonu i okolnim područjima zadržati najmanje sedam dana, prenosi CNN.

“Iako ovaj toplinski val možda neće donijeti toliko visoke temperature kao prošli tjedan, vrućina će se zadržati bitno dulje. Prošlog tjedna vrućine su bile problematične samo dan ili dva. Ovaj val vrućina potrajat će u ovom području najmanje pet dana, a gradovi poput Pariza osjetit će temperature iznad 36 stupnjeva svakog dana od petka do ponedjeljka”, rekao je CNN-ov meteorolog Taylor Ward.

Za glavni grad Francuske predviđa se da će temperatura biti viša od 32 stupnja svakog dana kroz cijeli sljedeći tjedan. U Belgiji će u nekim mjestima u nedjelju biti i do 14 stupnjeva toplije od prosjeka, uz najviše temperature veće od 32 stupnja. U Bruxellesu će tijekom vikenda biti 34 ili 35 stupnjeva. U Amsterdamu i drugim dijelovima Nizozemske moglo bi tijekom vikenda zatopliti do 32 stupnja. Iznadprosječno toplo moglo bi u zapadnoj Europi ostati sljedećih devet dana.

“Kad toplinski val potraje ovoliko dugo, učinci se mogu multiplicirati. Mnoga kućanstva u ovoj regiji nemaju klima-uređaje i kad se temperature podigne do oko 35 stupnjeva, zgrade se više ne mogu ohladiti, što ljude dovodi u opasnost, posebice starije i one sa zdravstvenim tegobama”, zaključio je Ward.

Najnovije

IMA SE, MOŽE SE...

Haaland na oproštajne darove potrošio pola milijuna eura: Častio i kuhare, fizioterapeute, liječnike…

Norveški napadač Erling Haaland (21) podijelio je desetke skupih satova suigračima i klupskom osoblju kao oproštajne darove na odlasku iz Borussije Dortmund u Manchester...