Hrvatski Medijski Servis

Smrtnost od kardiovaskularnih bolesti puno je veća kod žena

Foto: Dreamstime

NEGATIVNI TREND Najnoviji podaci o kardiovaskularnim bolestima i smrtnosti koju oni uzrokuju prikazani su na konferenciji povodom Svjetskog dana srca

Kardiovaskularne bolesti uzrok su 17,5 milijuna smrti u svijetu godišnje, a stručnjaci procjenjuju da će do 2030. godine biti uzrokom 23 milijuna smrti. I u Hrvatskoj su na vrhu ljestvice smrtnosti, a od njih je umrlo 23 504 osoba, što čini 44 % ukupno umrlih, piše 24sata.hr.

Od kardiovaskularnih bolesti godišnje umire više žena (58,6%), nego muškaraca (39%).

Ovo su najnoviji podaci o kardiovaskularnim bolestima i smrtnosti koju oni uzrokuju, a prikazani su na konferenciji povodom Svjetskog dana srca koji će se obilježiti 29. rujna.

Tada će građani na Trgu Bana Josipa Jelačića imati prilike izmjeriti arterijski tlak uz pomoć Microlife tlakomjera, izračunati tjelesni indeks, savjetovati se s nutricionistima o zdravoj prehrani, procijeniti ovisnost o nikotinu uz pomoć Fagerstromovog testa, naučiti kako pristupiti oživljavanju, a najmlađi će moći sudjelovati u dječjoj igraonici ‘Obećaj svome srcu’.

– Pozivamo građane da se brinu o svojem srcu svaki dan, a ne samo jednom godišnje kada se obilježava Svjetski dan srca – rekla je dr. med. Ivana Portolan-Pajić, članica Upravnog odbora Zaklade ‘Hrvatska kuća srca’./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte