BEOGRAD

Službenik CIA-e evakuiran iz Srbije, sumnja se da je napadnut ‘usmjerenom energijom’

Američka obavještajna agencija CIA evakuirala je nedavno iz Srbije jednog agenta koji je pretrpio ozbiljne ozljede koje su identične neurološkom napadu poznatom kao “Havana sindrom”.

Vijest je objavio Wall Street Journal pozivajuću se na neimenovane američke dužnosnike.

Incident koji nije prethodno prijavljen samo je jedan u nizu napada za koje američki dužnosnici kažu da se događaju sve češće. Američki diplomati i špijuni sve su češća izloženi napadima “nepoznatih napadača” uz pomoć tehnologije koja, kako pretpostavljaju znanstvenici i dužnosnici, koristi neku vrstu “usmjerene energije”.

Posljednji u nizu napada prije ovoga u Srbiji, odigrali su se u Indiji i Vijetnamu, kažu dužnosnici State Departmenta.

“U posljednjih 60 do 90 dana bilo je više napada koji su nam prijavljeni, kako na tlu Sjedinjenih Država tako i u inozamstvu”, rekao je James Giordano, profesor neurologije na Sveučilištu Georgetown koji savjetuje Vladu SAD-a po pitanju ovih napada.

Napadi, čije posljedice mogu biti vrtoglavica, gubitak pamćenja, ali i drugi zdravstveni problemi, izazvali su frustraciju kod američke Vlade zbog opadanja morala službenika na terenu, a posebno u State Departmentu i CIA-i čiji su zaposleni pogođeni napadima.

Neki od karijernih diplomata, ali i špijuna, nevoljno pristaju preuzimati dužnosti izvan Sjedinjenih Država, navodi izvor WSJ-a.

“Upalila su se crvena svjetla za opasnost. Ovo je kriza kada su u pitanju službenici Sjedinjenih Država,” rekao je Mark Polimeropoulos, veteran CIA-e koji se 2019- umirovio baš zbog Havana sindroma koji je dobio nakon posjeta Moskvi 2017. godine.

Prioritet otkriti izvor napada

Aministracija Joea Bidena stavila je na vrh liste prioriteta potragu za izvorom napada, navodi izvor WSJ.

Glasnogovornici State Departmenta i CIA-e izjavili su da su slučajevi zabrinjavajući. Međutim, odbili su komentirati slučaj u Srbiji i ostale napade.

“Svaku od prijava napada tretiramo ekstremno ozbiljno i brinemo se da službenici koji su napadnuti dobiju svu neophodnu njegu i podršku,” rekao je glasnogovornik State Departmenta.

Glasnogovornik CIA-e je izjavio da agencija čini sve što je u njenoj moći kako bi zaštitila svoje osoblje.

Ravnatelj CIA-e William Joseph Burns izjavio je da je organizacija na čijem je čelu utrostručila medicinsko osoblje koje pruža pomoć pogođenim agentima i službenicima.

On je ljetos postavio veterana CIA-e, koji je radio na pronalaženju Osame Bin Ladena, na čelo radne grupe koja traži uzrok incidenata.

Ozbiljni napadi

Da su u pitanju ozbiljni napadi koji zadaju probleme CIA-i govori i podatak da je ova agencija morala nedavno povući šefa odsjeka iz Beča gdje se odigrao veliki broj napada.

Da napadima nisu izloženi samo niži službenici CIA-e i State Departmenta govori i podatak da je tijekom Burnsovog puta u Indiju, jedan od njegovih bližih uradnika zatražio medicinsku pomoć zbog simptoma koji su nalik Havana sindromu.

Čak je i potpredsjednica SAD-a Kamala Harris privremeno odgodila put u Vijetnam nakon što je njen kabinet obavijestio State Department o “potencijalnim incidentnim zdravstenim anomalijama”, što je formalni naziv američke vlasti za Havana Sindrom.

Neobjašnjive zdravstvene probleme, poznate kao Havana sindrom prvi put su iskusili službenici State Departmenta i CIA-e na Kubi krajem 2016. godine.

Simptomi

Simptomi uključuju vrtoglavicu, umor, glavobolju, anksioznost, kognitivnu disfunkciju i gubitak pamćenja.

Od tada, napadi su prijavljeni u Kini, Kolumbiji, Austriji, Njemačkoj, Vijetnamu, Indiji i sada Srbiji.

Prema podacima kojima raspolaže američka administracija, do sada je Havana sindromom pogođeno oko 200 vladinih službenika.

Nadležni smatraju da nije u pitanju konačna brojka napadnutih jer kod nekih nije moguće utvrditi je li u pitanju Havana sindrom ili nešto drugo, prenosi N1./HMS/

Najnovije

SARAJEVO

Obilježena 31.obljetnica brigade HVO-a „Kralj Tvrtko“

U organizaciji Koordinacije Udruga HVO Sarajevo obilježena je 31.obljetnica utemeljenja brigade HVO „Kralj Tvrtko“. Na žalost i ove godine počast brigadi nije mogla biti...