Slovenija će pomoći u obnovi domova zdravlja u BiH

Ministarstvo za zdravlje Republike Slovenije pomoći će u obnovi domova zdravlja i ambulanati obiteljske medicine u poplavama ugroženim područjima Bosne i Hercegovine, potvrdio je za agenciju Anadoliju Rusmir Mesihović, federalni ministar zdravstva, nakon susreta u Ljubljani s Ninom Pirnat, državnom tajnicom slovenskog Ministarstva za zdravlje.

“Odredili smo prioritete u okviru kojih bi nam Ministarstvo za zdravlje Republike Slovenije moglo pomoći, a to je prvenstveno dezinsekcija, odnosno suzbijanje pojave insekata u ugroženim područjima. Slovenija je do sada pružila veliku pomoć BiH na čemu smo im zahvalni, a namjeravaju s tim nastaviti i u sljedećem razdoblju”, naveo je Mesihović.

Federalni ministar zdravstva naglasio je kako su određene osobe koje će u ime Ministarstva za zdravlje Slovenije i Ministarstva zdravstva FBiH koordinirati radi definiranja budućih prioriteta pomoći.

“Očekuju se i obećane su donacije u vidu opreme za medicinske ustanove, kao i određen broj vozila. To će nam u velikoj mjeri pomoći u unaprijeđenju zdravstvenog sustava tamo gdje je on doživio oštećenja usljed poplava. Zatražili smo da BiH prilikom raspodjele pomoći ima isti status kao Srbija i iz Slovenije su nam obećali u tome pružiti pomoć. Dijele naše stavove”, naglasio je Mesihović.

Na razgovoru sa ministrom zdravlja Republike Hrvatske Rajkom Ostojićem u Zagrebu, federalni ministar zdravstva Rusmir Mesihović dogovorit će način uporabe zrakoplova Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koji bi trebao biti angažiran na dezinsekciji na području Srbije, Hrvatske i BiH.

“Trebali bi utvrditi maping za dezinsekciju koja će se sprovoditi u Srbiji, Hrvatskoj i BiH, odnosno vidjeti je li situacija za to sazrela”, naveo je Mesihović.

Planirano je da federalni ministar zdravstva u pratnji hrvatskog kolege tijekom dana i obiđe ugrožena područja na području Županje u Hrvatskoj, te Orašja, u Posavskoj županiji, u BiH.

Federalni ministar zdravstva potvrdio je za AA kako je higijensko-epidemiološko stanje u FBiH stabilno, ali rizično, jer se mjere na suzbijanju eventualnih zaraza moraju kontinuirano provoditi.( HMS)

Najnovije

EURO 2020

Bez golova u sudaru Engleske i Škotske

U drugoj utakmici skupne D Engleska i Škotska su sinoć na Wembleyju odigrali bez golova 0:0. Bila je to borbena utakmica u kojoj su obje...