Sve vijesti

HNK Mostar

Slovenci organiziraju prosvjed: Todorić kupio Mercator

Slovenski trgovački lanac Mercator prodan je hrvatskom koncernu Agrokor, objavila je u četvrtak ujutro slovenska novinska agencija STA.

Prodajni konzorcij dioničara Mercatora prodao je 53 posto Mercatorovih dionica Agrokoru, priopćila je Pivovarna Laško u ime konzorcija. Prodajni konzorcij većinskih dioničara Mercatora sklopio je s Agrokorom sporazum o prodaji 53 posto Mercatorovih dionica do 30. lipnja ove godine, po cijeni 86 eura za dionicu. Kako javlja Delo, prema neslužbenim informacijama konačna cijena transakcije iznosi 172 milijuna eura.

Zadnjih su tjedana povećani pritisci pojedinih političkih i drugih krugova da se ugovor ne realizira. NLB kao banka u 100-postotnom vlasništvu države ima oko 10 posto Mercatorovih dionica.

Prosvjed u Ljubljani: Prodaja Mercatora je katastrofalna greška

Upravo ovog tjedna trebao bi se organizirati i veliki prosvjed protiv prodaje Mercatora Agrokoru Ivice Todorića, a središnje mjesto je Prešernov trg u Ljubljani s početkom u 10 sati. Prosvjed je najavljen za subotu.

“Prodaja slovenskog Mercatora je katastrofalna greška, jer je Agrokor tvrtka s više od 2,5 milijarde eura duga i potpuno je nelikvidna. Agrokor nema kapital za kupnju Mercatora, a kupovina će biti omogućena kreditom koji će se otplaćivati po preuzimanju tvrtke”, stoji u pozivu na prosvjed kojeg organiziraju Sindikat djelatnika trgovine Slovenije (SDTS), Savez slobodnih sindikata Slovenije i Konfederacija sindikata 90 kao i Združene ljevice.

Napominje se da će odlazak Mercatora u ruke Todorića značiti osiromašenje tvrtke koje će ugroziti 11.521 zaposlenog i više od 100 tisuća radnih mjesta koji su vezani uz Mercatora. Organizatori napominju kako je veliku ulogu u prodaji odigrala Vlada u ostavci koja je odobrila privatizaciju velikih razmjera, a koja se dogodila po lošem modelu unatoč negodovanju sindikata i ozbiljnih kritika ekonomskih analitičara. Da će val privatizacije dovesti do vala otpuštanja i negativnih učinaka na gospodarstvo Slovenije pokazali su se točnima.

Sindikati nabrajaju i probleme Agrokora vezane oko plaćanja te napominju kako je sada u opasnosti najmanje 10 tisuća radnih mjesta.

“Interes Agrokora je da svugdje gdje je to moguće, a na štetu kvalitete i cijene, proizvodi koje je do sada Mercator kupovao na domaćem slovenskom tržištu, zamijene na proizvode koje Agrokor sam proizvodi”, naglašava se u pozivu u kojem se dodaje da bi ulaskom Agorkora u Sloveniju bilo ugroženo 10 posto svih radnih mjesta u Sloveniji./Hina/HMS/

Najnovije

TRENER ŠIROKOG UOČI GOSTOVANJA NA GRBAVICI

BUDIMIR: Ne mogu obećati pobjede, ali mogu da ćemo dati sve od sebe

– Nogometaši Širokog Brijega u 9. kolu Premijer lige BiH odigrat će derbi na Grbavici protiv Željezničara, a susret je na rasporedu u ponedjeljak...