Slovenac Lenarčić umjesto Trócsányija za europskog povjerenika za proširenje?

Postoji prijedlog da Slovenac Janez Lenarčič zamijeni u dijelu političkih snaga u EU mađarskog kandidata za povjerenika za susjedstvo i proširenje.

Prema izvorima socijalista i zelenih u EP, postoji prijedlog da Slovenac Janez Lenarčič zamijeni u dijelu političkih snaga u EU osporavanog mađarskog kandidata za europskog komesara za susjedstvo i proširenje Lászla Trócsányija, piše beogradski B92.

Razmišlja se i da možda Trócsányi samo zamijeni mjesta s Lenarčičem, koji je predložen za povjerenika za rješavanje kriza, ali se ocjenjuje da će Vlada u Budimpešti učiniti sve da spriječi ovakav rasplet jer bi inače prihvatila da je učinila ozbiljnu grešku. Protivnici izbora Trócsányija za povjerenika upućuju oštre zamjerke predsjednici EK Ursuli fon der Leyen, uz tvrdnju da je ona time išla na ruku i euroskeptičnim vladama na istoku Unije, koje su njoj pružile dragocjenu podršku pri izboru za čelno mjesto u Komisiji.

Navodi se, i osporava, i to što je Ursula fon der Leyen jedan resor nazvala “obrana našeg europskog načina života”. Smatra se da je to ustupak snagama sumnjičavim prema jačanju Unije i naročito nespojivo sa stavkom “migracija” kao sastavnim dijelom tog resora.

Tvrdi se i da bi Vlada Viktora Orbana mogla, ako Trócsányi ne bi prošao na saslušanju u Europskom parlamentu, eventualno ponuditi nove kandidate.

Kao moguće zamjene spominju se mađarska ministrica za EU Enike Đere i utjecajni član Orbanove stranke Fides i eurozastupnik Tamaš Dojč, koji je izjavio da “Trócsányija izuzetna karijera čini potpuno valjanim kandidatom za povjerenika”.

Upućeni diplomatski dužnosnici u EU kažu da tek treba sačekati da Trócsányi 1. listopada obrazloži svoj program u Vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta i podvlače da njegovo iskustvo kao ministra pravosuđa, sudca u Ustavnom sudu i odvjetnika nikako se ne smije da podcijeniti.

László Trócsányi, član stranke Fides mađarskog premijera Viktora Orbana, će, rekao je i sam Orban, naići na ozbiljne kritike, ali i moguću podršku iz stranaka desno od centra i zastupnika iz istočnih članica EU.

Glavne zamjerke naročito iz redova socijalista i partija lijevo od centra u EU su da je László Trócsányi bio ministar pravde u trenutku kad su u Mađarskoj usvojeni zakoni za koje su Europska komisija i Ministarsko vijeće ocijenili da krše temeljne vrijednosti i odredbe EU o vladavini zakona i neovisnosti pravosuđa.

Zato je EK protiv Budimpešte, a s istim obrazloženjem i protiv Poljske, pokrenula kazneni postupak suglasno članku 7. temeljnog akta Unije, Ugovora iz Lisabona.

Smatra se da će zato iz istih razloga na ozbiljno protivljenje u EP naići i poljski kandidat za povjerenika za poljoprivredu Januš Vojtehovski.

Predsjednica EK je navela da je za povjerenika za proširenje imenovala Trócsányija zato što Mađarska, isto kao i ona, kao čelnica EK smatra da zapadni Balkan iz sigurnosnih, geopolitičkih, ekonomskih i razloga da tuđi utjecaji tamo ne prevladaju, treba što više da bude približen Uniji.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjárto je, štaviše, izjavio da u EU vlada velika dvoličnost kad je riječ o političkoj volji da se u članstvo prime zemlje sa zapadnog Balkana, jer, kako je rekao, njegove “kolege iz zapadnih država Unije su na riječima za ulazak novih članica sa zapadnog Balkana, ali kad se odlučuje oni su protiv”.

Predsjednica EK Von der Leyen je u smjernicama za resor Trócsányija podvukla da je cilj “vjerodostojna perspektiva zapadnom Balkanu da uđe u EU”, a prioritet je da se “podrži i ubrza taj napredak u idućih pet godina, na temelju procjene o zasluzi svake zemlje kandidata”.

Novi povjerenik mora raditi, podvukla je čelnica EK, na tome da se u regiji “ubrzaju strukturne i institucionalne reforme, pospješe ekonomski razvoj i preuređenje državne uprave”, uz borbu protiv korupcije i bilateralno rješavanje sporova./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

Zaslađeni napici – glavni izvor “praznih kalorija”

Istraživanje provedeno u SAD pokazuje kako su zaslađeni napici glavni izvor tzv. praznih kalorija bez hranjive vrijednosti za djecu i tinejdžere.Nakon zaslađenih napitaka slijede...