SLOVAČKI MINISTAR: Fico više nije u životnoj opasnosti, pretpostavljam da će preživjeti

Slovački premijer Robert Fico više nije u životnoj opasnosti nakon što je upucan u pokušaju atentata kada je napuštao sjednicu vlade u srijedu, rekao je slovački ministar Taraba.

Naoružani napadač je pet puta upucao Fica (59), pri čemu je premijer prvobitno ostao u kritičnom stanju i podvrgnut operaciji nekoliko sati kasnije u srijedu navečer.

– Bio sam jako šokiran… na sreću, koliko ja znam, operacija je prošla dobro – i pretpostavljam da će na kraju preživjeti… on u ovom trenutku nije u životnoj opasnosti – rekao je potpredsjednik slovačke vlade i ministar zaštite životne sredine Tomas Taraba za BBC Newshour.

Taraba je rekao da je jedan metak prošao kroz Ficov stomak, a drugi je pogodio zglob.

Novinski portal Aktuality.sk citirao je neimenovani izvor koji kaže da je Fico u stabilnom stanju.

Ministar obrane Robert Kalinak rekao je na brifingu nekoliko sati ranije da je Fico zadobio “ozbiljnu politraumu” nakon nekoliko prostrijelnih rana.

Ministar unutarnjih poslova Matuš Šutaj Estok ranije je rekao da je Fico bio u životnoj opasnosti dok je ostao u operacionoj sali.

– Ovaj atentat (pokušaj) bio je politički motiviran i odluka počinitelja nastala je neposredno nakon predsjedničkih izbora – rekao je Sutaj Estok, misleći na travanjske izbore na kojima je pobijedio Ficov saveznik Peter Pellegrini.

Atentat u slovačkom gradu Handlovi, kojeg je izveo slovački književnik Juraj Cintila, zaprepastila je malu slovačku naciju i izazvala međunarodnu osudu./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img