U ORGANIZACIJI HKD NAPREDAK - GLAVNA PODRUŽNICA MOSTAR

Slikovnica o hercegu Stjepanu Kosači predstavljena mostarskim mališanima

U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva (HKD) Napredak Glavne podružnice Mostar i HKD Napredak podružnica Ljubuški je u ponedjeljak večer u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače predstavljena slikovnica “Herceg Stjepan Kosača”, autora Zvonimira Mikulića.

Slikovnica je izašla u nakladi HKD Napredak podružnica Ljubuški. Autor teksta je Zvonimir Mikulić, ilustracije potpisuje Marko Barbarić, a svoj doprinos dali su i Anela Rozić-Vrankić i Mirko Rašić.
Mikulić je rekao da slikovnica govori o životu Stjepana Kosače te da si je u kreativnom procesu dopustio neke slobode kako bi djeci približio lik tog velikana.

Prihvatio sam poziv ljubuškog Napretka da im se pridružim u stvaranju ove slikovnice i napisao sam pjesmu koja ima dvanaest strofa, dvanaest katrena četverostiha koji su podijeljeni po tri strofe gdje se prate hercegovo djetinjstvo, mladost, zrelost i starost. Istraživao sam koliko je bilo moguće, ali da ne idem previše u dubinu povijesnih činjenica, kako bih zadržao tu neku pjesničku slobodu, da zamislim neke stvari koje ne odgovaraju tim činjenicama, rekao je Mikulić.

Dodao je kako je slikovnica prilagođena djeci i njezin cilj je da mlađe generacije potakne na čitanje, da kroz čitanje upoznaju velikane iz naše povijesti.

Dopredsjednik Napretka Miroslav Landeka je rekao da ideja za ovu slikovnicu dolazi iz ljubuške podružnice te se osvrnuo na suradnju mostarskog i ljubuškog ogranka.

Imamo potpisan sporazum o prijateljstvu i suradnji sa ljubuškom podružnicom te se nadamo uspješnoj suradnji i u budućnosti. Prvo predstavljanje ove slikovnice je bilo u Ljubuškom, a sada je ovdje u Mostaru. Napredak se trudi biti raznovrstan, organizirajući mnoge kulturne sadržaje, a večeras smo privukli one najmlađe. Želja nam je ponuditi što bolji kulturni sadržaj Mostaru i Hercegovini, izjavio je Landeka.

Predsjednica Ljubuške podružnice Ivana Barišić zahvalila je svima koju su sudjelovali u ovom projektu stvaranja slikovnice te također istaknula kako dvije podružnice Napretka Mostar i Ljubuški koje imaju potpisan sporazum o suradnji ovim i ranijim zajedničkim projektima pokazuju da on nije tek slovo na papiru nego da se on živi.

Voditeljica programa bila je članica HKD Napredak Glavne podružnice Mostara Barbara Landeka, a u promociji su sudjelovali Marko Barbarić, Anela Rozić-Vrankić, Zvonimir Mikulić Đono, Ljubuške mažoretkinje, Vitezovi herceg Stjepana, Udruga “Lubussa”, Glazbena škola Ljubuški i Klub kulture „Libuša“./HMS/

/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije