Skupština HNŽ usvojila financijske planove županijskih institucija

– Skupština Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) na današnjoj sjednici trebala je raspravljati o Proračunu HNŽ-a za 2024. godinu koji je završen i politički usuglašen, ali još uvijek nije izašao iz Ministarstva financija prema Vladi, kazala je predsjednica Vlade HNŽ-a Marija Buhač.

– Ja sam ga očekivala i u petak, plan je bio da na današnjoj sjednici raspravljamo o njemu zajedno s financijskim planovima svih izvanproračunskih fondova. Kada govorimo o ovim fondovima ide Odluka o prijevremenom financiranju vezano za Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) HNŽ-a, budući da su se pojavile neke nedoumice oko raspodjele sredstava za financiranje usluga zdravstvene zaštite. Osobno smatram da je riječ samo o nedostatku komunikacije između Zavoda i zdravstvenih ustanova, ali ostavili smo prostor da se to iskomunicira kako bismo navedeni plan i usvojili – kazala je Buhač.

Zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović kazao je kako je ova izvanredna sjednica zakazana kako bi Skupština riješila svoj dio zakonskih obaveza koje se odnose na funkcioniranje Službe za zapošljavanje, Fonda za zaštitu okoliša i ZZO-a.

– Danas ćemo razmatrati Odluku o davanju suglasnosti na Financijski plan županijskog Fonda za zaštitu okoliša i Odluku o privremenom financiranju Zavoda za prvo tromjesečje ove godine. Što se tiče nas, mislim da ovdje nema ništa sporno, a što se tiče ZZO-a, ostavljeno im je još malo vremena da Financijski plan za 2024. godinu još malo dodatno pogledaju u kontekstu svih onih povećanja koje smo mi u rebalansu za 2023. godinu učinili, a prvenstveno vezano za funkcioniranje primarne zdravstvene zaštite. Ovih dana treba obaviti još neke dodatne razgovore da vidimo je li to sve posloženo kako treba i očekujemo da će Upravno vijeće, odnosno Vlada pustiti Financijski plan ZZO-a kako bi mogao neometano raditi – kazao je uoči sjednice Martinović.

Tijeko sjednice županijska Skupština je usvojila Odluku o davanju suglasnosti na Financijski plan Fonda za zaštitu okoliša HNŽ-a za 2024. godinu u iznosu od 2.800.000,00 KM te Odluku o izvršenju Financijskoga plana Fonda. Prihvaćena je i Odluka o privremenomu financiranju Zavoda zdravstvenoga osiguranja HNŽ-a za 2024. godinu za tromjesečno razdoblje, od 1. siječnja do 31. ožujka 2024. godine, u ukupnomu iznosu od 38.177.000,00 KM.

Martinović je komentirao i navode CCI-a da Skupština i Vlada HNŽ-a ignoriraju brojne nepravilnosti županijskih institucija.

– Nije u pitanju ignoriranje ni Skupštine ni Vlade, reviziju tih institucija radi Ured za reviziju Federacije BiH i svake godine se revidiraju svi subjekti koji funkcioniraju i u okviru Federacije, a i u okviru županijskih vlasti. Mi ta izvješća imamo, ali dosad nismo imali praksu da ovdje na sjednicama posebno razmatramo takva revizorska izvješća iz razloga što mi nemamo utemeljeno ni posebno tijelo koje bi se bavilo tim pitanjem. U Parlamentu FBiH to je Odbor za reviziju kojeg čine predstavnici jednog i drugog doma Parlamenta. Mi smo ovo pismo primili k znanju, a želja bi nam bila da u okviru postojećeg poslovnika predvidimo mogućnost da i mi imamo slično tijelo koje bi se bavilo ovim pitanjem. U pitanju je nova praksa koju Centar civilnih inicijativa želi na neki način promovirati kad su u pitanju ova revizorska izvješća. Mislim da ćemo tijekom ove godine riješiti to pitanje – kazao je Martinović./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img