Skupina ‘Islamski otpor u Iraku’ preuzela odgovornost za napade na tri američke baze

– Trojica pripadnika američkih oružanih snaga su poginula, a deseci ranjeni nakon napada dronom na američku vojnu bazu u Jordanu poznatu kao Tower 22, koja se nalazi na granici Iraka i Sirije.

Skupina koja je preuzela odgovornost za smrtonosni napad na američku vojnu bazu na sjeveroistoku Jordana sebe naziva ‘Islamskim otporom u Iraku’, objavio je The Guardian.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden okrivio je militante podržane od strane Irana za napad i izjavio: “Tražit ćemo odgovornost od svih u vrijeme i na način koji odaberemo.”

Iran je negirao bilo kakvo sudjelovanje u napadima, ali grupa ‘Islamski otpor u Iraku’ preuzela je odgovornost kao dio njihovih napora, potaknutih ratom Izraela i Hamasa, da pokuša protjerati američke trupe iz Iraka i Sirije.

‘Islamski otpor u Iraku’ je termin koji se koristi kako bi se opisala labava koalicija milicija podržanih od strane Irana, koje se protive podršci SAD-a Izraelu u ratu u Gazi. Članstvo u skupini namjerno je nejasno, pružajući svakoj oružanoj skupini određeni stupanj vjerodostojnog poricanja, navodi Atlantic Council.

Postoje dokazi koji ukazuju na to da iranska Revolucionarna garda igra koordinirajuću ulogu, priopćio je Washingtonski institut za bliskoistočnu politiku.

‘Islamski otpor u Iraku’ priopćio je u nedjelju da su gađali američko osoblje bespilotnim letjelicama na tri lokacije u Siriji, uključujući dvije baze u blizini mjesta gdje se susreću granice Iraka, Sirije i Jordana, ali nije bilo odmah jasno je li ta skupina mislila konkretno na napad u kojem su ubijeni američki vojnici.

Od izbijanja rata u Gazi, skupina je preuzela odgovornost za oko 20 napada na američke snage u Iraku i Siriji.

Američke vojne snage bile su napadnute više od 150 puta od grupa koje podržava Iran u Iraku i Siriji./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img