Skopje: Naoružani vjernici zauzeli zgradu Islamske zajednice i oteli reisa

Skupina vjernika blokirala je zgradu Islamske zajednice u Skoplju, javili su mediji na makedonskom i albanskom jeziku.

Sukob između bivšeg skopskog muftije Ibrahima Šabanija i reisa Islamske vjerske zajednice Sulejmana Redžepija u vezi s parama kulminirao je upadom Šabanijevih naoružanih pristalica u sjedište te vjerske zajednice.

Šabani, kojega je Redžepi na nedavnom tajnom sastanku smijenio s te pozicije, preuzeo je rukovođenje Islamskom vjerskom zajednicom nakon što je 50 njegovih pristalica najprije blokiralo, a potom i upalo u sjedište IZ.

Mediji su javili i da nije poznato gdje se nalazi reis Sulejman Redžepi, a u međuvremenu na njegovom Facebook profilu je objavljena informacija da je on praktično otet od naoružanih osoba koje ga drže na nepoznatoj lokaciji.

Ministarstvo unutarnjih poslova Makedonije, koje je zaduženo za osiguiranje i zaštitu državnih i vjerskih institucija, još se nije službeno oglasilo ovim povodom.

Mediji na albanskom jeziku javljaju da je u prostorije IZ već ušla skupina od tridesetak osoba među kojima je i Šaban, koji je do prošle nedjelje bio na pozciiji skopskog muftije, a s njima je, kažu, i glavni tajnik Islamske zajednice. Njih je razriješio reis Redžepi.

Islamska vjerska zajednica je, kako se tvrdi, trenutno bez poglavara, a rukovodstvo više nije legitimno. Makedonski portal Plusinfo.mk javio je da će od danas tom vjerskom zajednicom rukovoditi razriješeni skopski muftija Šabani do, kako se navodi, vraćanja mira i prava u IVZ.

Šabani je nakon upada u sjedište IVZ rekao da će se on postarati da ubrzo vratai mir među vjernike, te da će angažirati revizorsku kompaniju koja će istražiti kako je trošen novac vjernika.

Šabani je odbio odgovoriti je li jutros zaista bilo incidenata pred zgradom IVZ pri kojima je jedna osoba ozlijeđena.

Inače, netrpeljivosti između reisa i skopskog muftije i njegovih pristalica traju već duže vrijeme, a eskalirali su na svečanosti “Čitanje Kurana” kada je poglavar Islamske vjerske zajednice pred svima psovkama i uvredama napao muftiju, a mediji su izvjestili i da su se fizički obračunali.

Pozadina ove netrpeljivosti je, prema izvorima bliškim IVZ, spor u vezi s parama.

Dio medija, međutim, navodi da naoružana skupina ljudi koja je upala u sjedište IVZ koji od Redžepija očekuju objašnjenje zbog čega je Šabanija razriješio na tajnom zasjedanju u Kondovu na kojem je istovremeno sebe reizabrao na najvišu vjersku funkciju, prenosi B92.

Prema posljednjim nepotvrđenim informacijama u ovom incidentu je upotrijebljeno i oružje, a dvije osobe su pretučene.
Na licu mjesta se nalazi i veliki broj policije./HMS/

Najnovije