RAVNATELJ FEDERALNOG ZAVODA ZA JAVNO ZDRVSTVO

SKOČIBUŠIĆ: U Federaciji BiH propalo 200.000 doza cjepiva AstraZeneca i 1.300 Sinovaca

U BiH sutra stiže kontingent od 60.000 doza cjepiva Moderna, koje su donacija Republike Hrvatske, potvrdio je danas novinarima u Mostaru dr. Siniša Skočibušić, ravnatelj Federalnog zavoda za javno zdravstvo.

Federaciji BiH će, kazao je on, biti isporučeno 40.000 doza i očekuje se da će za desetak dana, nakon svih dozvola, otpočeti njihova distribucija.

On je naveo da će to biti prvi put da se Modernino cjepivo nađe na našem tržištu i izrazio je uvjerenje o tome kako će to dodatno motivirati građane da se odluče za cijepljenju.

Dr. Skočibušić je, također, potvrdio da je plaćen transport iz Njujorka za Sarajevo, za cjepivo Pfizer, koje su donacija Sjedinjenih Američkih Država, od 500.000 doza.

– One, nažalost, još nisu stigle, a to ovisi u cijelosti od donatora.

Ustvrdio je da za sada ima dovoljno cjepiva, a cijepljenje je, istaknuo je, jedini način kako se možemo boriti protiv pandemije.

Kazao je da je do sada prvom dozom cijepljeno 25 posto stanovništva, a s obje doze 22 posto.

– Mi težimo zapadnoeuropskom načinu procjepljivanja , a to znači 80 posto. Veliki je posao pred nama, ali je i velika odgovornost na svakome od nas-poručio je dr. Skočibušić.

Također, kazao je da je do sada distribuirano preko 800.000 doza cjepiva, ali je potvrdio da koncem mjeseca u skladištima Zavoda istječe rok cjepivu AstraZeneca, koje neće biti moguće iskoristiti. Riječ je o 200.000 doza ovog cjepiva, ali i 1.300 doza Sinovaca.

– Očito se sve svelo na to da ćemo morati jedan na jedan uvjeravati ljude da se borimo za naše zdravlje. Poticanje i povećanje cijepnog obuhvata je složen posao, sastoji se od dva dijela, stimulativnog i destimulativnog. Naravno, da nitko ne voli destimulativni dio, ali brojne europske zemlje i one u okruženju su počele s takvim mjerama i mi u Kriznom stožeru razmišljamo između ostalog i tome. Naravno, da ćemo unaprijed s javnošću pokušati iskomunicirati te odluke – rekao je dr. Skočibušić.

U vezi treće doze vakcine, dr. Skočibušić je kazao da je Stručno savjetodavno tijelo donijelo odluku da se za sada to odnosi samo na imunokompromitirane osobe./HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img