SKANDALOZNO Obaviještajac Armije R BiH piše podloge za optužnice časnicima HVO-a

Tužiteljstvo BiH jedan od najvažnijih poslova – pisanja podloge za podizanje optužnice angažiralo je obavještajca Armije RBiH i to ne bilo kojeg, nego obaviještajca u 3. Korpusu Armije BiH koja je bila zadužena i za zloglasnu 7. muslimansku brigadu sastavljenu od mudžahedina i terorista iz cijeloga svijeta. 
Upravo je Zemir Sinanović, bivši vojni ‘siguranjak’ 3. korpusa Armije BiH vještak Tužiteljstva BiH i napisao je ekspertizu na temelju koje su podignute optužnice za generala Zlatana Miju Jelića i bivšeg zapovjednika II. rudničke bojne HVO-a u Mostaru Milu Puljića, a, kako doznaje Večerenji list, i za još nekolicinu hrvatskih časnika s područja Mostara.

Skandalozna je odluka Tužiteljstva BiH da angažira takvu osobu za vještaka a to budi ozbiljne sumnje da je cilj jednu stranu – hrvatsku – prikazati kao zločince po svaku cijenu. Iznimno su zanimljive reference ovoga vještaka koje je naveo, a pojedine je zatajio u svom životopisu. 
Tu je, naime, pismena pohvala zapovjednika 3. korpusa Armije BiH, novčana nagrada, pismena pohvala načelnika uprave vojne sigurnosti Glavnog stožera Armije BiH, Sahat s posvetom zapovjednika Armije BiH, izvanredno unapređenje u čin bojnika ABiH. No, zatajio je kako je praktično istoga dana 1994. godine s potpisom generala Rasima Delića unaprijeđen u čin nadkapetana te se nalazi na istom popisu kao i Abu Maali, zapovjednik zloglasne 7. muslimanske brigade kojega se kasnije dovodilo u vezu s Al-Qaidom, piše Večerenji list.

Iznimna pristranost

S obzirom da je bio zadužen za sigurnosne i moralne provjere čudno je kako su najviša priznanja Armije BiH – Srebreni štit i Zlatni ljiljan dobivali i likovi poput mudžahedina Nedala Saleha koji je bio jedan od kasnijih autobombaša u Mostaru ili traženog radikala Ebu Omara.

U svom životopisu vještak s ‘ponosom’ ističe kako je postao magistar na Sveučilištu u Travniku, a zatim i doktorirao. Zatim navodi da je bio docent na Sveučilištu Philip Noel Becker za kojega je dokazano kako se radilo o prevarantskoj privatnoj visokoškolskoj ustanovi kojoj je i Agencija za razvoj visokog obrazovanja BiH ukinula akreditaciju.

Među brojnim radovima ovoga doktora znanosti s travničkom diplomom su i knjige ‘Agresija SR Jugoslavije i RH na BiH 1992. – 1995.’ u izdanju Motrixa iz Sarajeva, zatim ‘Priručnik obavještajnog oficira komandi i jedinica’, ‘Monografija 3. korpusa Armije BiH’, zatim zanimljiva publikacija s obzirom na njegovo dugogodišnje okružje ‘Doprinos BiH u borbi protiv terorizma’, Najteži ratni zločin – zločin genocida nad Bošnjacima kao uzrok/posljedica islamofobije u BiH, a posvetio se u jednome radu i udruženom velikodržavnom zločinu na području Žepča.
Nedavno je ovaj znanstvenik šokirao i javnost tvrdeći da je povećan broj samoubojstava u RS-u nastao kao posljedica zločina počinjenih nad Bošnjacima, što su tamošnji stručnjaci masovno ismijali.

Čudna diploma

Bilo koji od ‘grijeha’ koji se vežu za Sinanovića, od ratnoga puta i uloge u postrojbama koje su bile najskandaloznije u redovima Armiji BiH s desecima primjera najtežih ratnih zločina i brutalnih ubojstava, za što postoje presude njegovim zapovjednicima Enveru Hadžihasanoviću i Amiru Kuburi, do čudnih diploma s čudnih visokoškolskih ustanova ili pak objektivnih stručnih i znanstvenih radova i publikacija koje pokazuju iznimnu pristranost, bio bi dovoljan razlog da u normalnoj državi on ne može nikome biti vještak.

No, u BiH može i to u Tužiteljstvu BiH koje time čini nepopravljive pogreške te nažalost potvrđuje tezu većine hrvatskih časnika i pripadnika HVO-a o iznimnoj pristranosti, navodi Večerenji list./HMS/

2 COMMENTS

  1. Ti si pajdo USTASKI nastrojen i zahvali se medjunarodnoj zajednici kada spominjes Zepce ,nikad nebi bilo kao sto je sada

Comments are closed.

Najnovije