SKANDALOZNO Inzko, napokon, osudio Deklaraciju SDA i slavljenje ratnih zločinaca, a onda netočno citirao daytonski Ustav BiH

Ured visokoga predstavnika podsjetio je kako je nedavno odgovorio na niz novinarskih pitanja u vezi s deklaracijom SDA koja je usvojena na nedavnom kongresu te stranke. No, kako su naveli u priopćenju za javnost, budući da su neki te odgovore pogrešno protumačili visoki predstavnik odlučio je pojasniti svoj stav o nekim od pitanja koja su razmatrana na kongresu SDA, javlja Hrvatski Medijski Servis.

-Visoki predstavnik osuđuje činjenicu da je SDA odlučila formulirati svoje viđenje budućnosti BiH na osnovu koncepta koji očigledno nije prihvatljiv za neke druge političke opcije. Nije konstruktivno što je ta stranka predočila takav koncept, znajući da će on izazvati negativne reakcije i stvoriti dodatne tenzije, stoji u Inzkovoj izjavi.

Visoki predstavnik želi jasno istaknuti da je, sukladno svojemu mandatu, obvezan inzistirati na punom poštivanju Daytonskog sporazuma. On uključuje i Ustav BiH, koji jasno jamči suverenitet, teritorijalni integritet i političku neovisnost BiH te navodi da se BiH sastoji od dva entiteta, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, stoji u Inzkovoj izjavi, u kojoj se ne navodi da je BiH uz to i država tri konstitutivna naroda, što je prema presudi Ustavnog suda BiH “nadkrovljujuće načelo Ustava BiH”, navodi HMS.

-Svaka promjena unutarnje organizacije BiH,, navodi se dalje u Inzkovoj izjavi, mora biti usvojena sukladno procedurama predviđenim Ustavom, za što je potreban sveobuhvatan proces izgradnje konsenzusa i dogovora u cjelokupnom političkom spektru.

-Visoki predstavnik duboko žali zbog retorike nekih stranačkih dužnosnika na kongresu SDA, kojom su se veličali i slavili pojedinci optuženi za navodne zločine protiv nedužnih žrtava za vrijeme rata. Takvi stavovi koje zastupa bilo koji političar ili javna ličnost štetni su za proces pomirenja među zajednicama u BiH i stoga su neprihvatljivi, naglašava se u izjavi Valentina Inzka i dodaje:

-Visoki predstavnik poziva sve političke i institucionalne lidere u zemlji da prestanu s beskrajnom retorikom podjele i da stvore klimu koja će pogodovati formiranju vlasti na svim razinama.

Podsjetimo, Kongres SDA održan je u subotu 14. rujna i na njemu je usvojena Programska deklaracija u kojoj ova stranka kao svoj politički cilj ističe uspostavu Republike BiH, organiziranu bez entiteta i županija, kao države organizirane u regije i na građanskom principu jedan čovjek- jedan glas, što je izazvalo oštre reakcije hrvatskih i srpskih političara./HMS/

Najnovije