ŠIROKI BRIJEG: Predstavljena nagrada “Gordana Jelić” za volonterstvo

Humanitarna udruga “fra Mladen Hrkać” je predstavila nagradu “Gordana Jelić” koja će se dodjeljivati istaknutim pojedincima, organizacijama civilnog društva i institucijama s područja Zapadnohercegovačke županije koji su zaslužni za promicanje volonterstva zahvaljujući svojim volonterskim akcijama te nesebičnim djelovanjem, predanošću i entuzijazmom usmjerenom na razvitak zajednice u kojoj žive ili djeluju.

Nagrada nosi ime “Gordana Jelić” u čast preminule profesorice psihologije i pedagogije iz Širokog Brijega čiji volonterski doprinos i angažman u radu Udruge je nemjerljiv.

Naime, profesorica Gordana Jelić je inicijator i začetnik provedbe modela pomoći putem trajnog naloga – jednog od najvažnijih modela pomoći koji je danas temelj opstojnosti, rada i i djelovanja humanitarne udruge “fra Mladen Hrkać”. Prvu prezentaciju o važnosti ovog modela pomoći održala je početkom 2013 godine svojim kolegama u Gimnaziji fra Dominika Mandića ni ne sluteći da će njen angažman biti presudan za uspjeh i razvoj modela pomoći zahvaljujući kojem Udruga danas simbolizira nadu i utočište za tisuće oboljelih osoba daleko od svojih domova. Nagrada je predstavljena u sklopu otvorenja humanitarne putujuće izložbe “Pomozimo zajedno!” u Franjevačkoj galeriji u Širokom Brijegu.

“U ovom trenutku više od 5000 osoba iz cijelog svijeta odvaja simbolične iznose od svojih mjesečnih primanja kako bi pomogli svom bližnjemu u najtežim trenucima. Upravo je Gordana bila taj vizionar koji je uspio pokrenuti ovaj model pomoći i okupiti sve te ljude oko naše iskrene i plemenite priče. U našim počecima, kad smo imali samo volju i želju i kad smo sve danas ostvarene rezultate tek snivali, ona je bila ta koja je hrabro i odlučno preuzela inicijativu oko prezentiranja i provedbe modela pomoći koji će biti dostupan apsolutno svima jer cilj nisu bili veliki iznosi već iskrena i dugoročna podrška što većeg broja ljudi”, rekao je predsjednik Udruge Ivan Soldo.

Humanitarnu putujuću izložbu “Pomozimo zajedno” je službeno otvorio Ivo Jelić, suprug pokojne Gordane Jelić. “Posebno pozdravljam djelatnike, dobročinitelje i volontere Humanitarne udruge fra Mladen Hrkać koji su svojim nesebičnim radom učinili ovu Udrugu plemenitom a pokazalo se nužnom za našega čovjeka koji je u potrebi a liječi se u Zagrebu. Nadam se da će se Udruga još više jačati u svakom pogledu pa i izgradnjom vlastitog objekta u Zagrebu i da će moći pružiti puno veću skrb potrebitima. Posebno moramo biti ponosni na dobročinitelje i volontere bez kojih Udruga ne bi mogla postojati. Moja obitelj i ja ponosni smo na život i djelo pokojne Gordane te se nadamo da će mnogima biti uzor. Na kraju želim da Udruga bude što snažnija a da bude što manje korisnika njenih usluga i evo čast mi je kao mužu pokojne Gordane proglasiti ovu humanitarnu putujuću izložbu otvorenom” izjavio je Jelić.

Nagrada “Gordana Jelić” će se dodjeljivati svake godine na Međunarodni dan volontera, koji se obilježava 5. prosinca. Povjerenstvo koje će odlučivati o dobitnicima nagrade sastojat će se od predstavnika organizacija civilnog društva, predstavnika Hercegovačke franjevačke provincije te predstavnika gradskih i županijskih tijela vlasti.

“Ova nagrada će biti svojevrsni podsjetnik, spomenik i simbol svega dobroga što je utkala u ovozemaljski život. Na ovaj način će naša Gordana zauvijek biti s nama. I najvažnije od svega, njena misija se nastavlja jer će upravo ova nagrada biti poticaj i ohrabrenje brojnim pojedincima, udrugama i institucijama za daljnji angažman i napore u razvoju volonterskih aktivnosti i akcija usmjerenih u izgradnju boljeg, sretnijeg i humanijeg društva”, istaknuo je Ivan Soldo.

Kroz svoj dugogodišnji rad i djelovanje, više od 35 godina, u Gimnaziji fra Dominika Mandića u Širokom Brijegu, Gordana je stekla impozantnu zbirku nagrada, priznanja i pohvala jer je riječ o osobi koja je voljela i živjela svoj poziv u potpunosti posvećen mladim osobama, učenicima, pedagozima, psiholozima i osobama u potrebi./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

MARK ESPER

Američki ministar obrane protiv Trumpa, ne želi slati vojsku na prosvjednike

Američki ministar obrane Mark Esper izjavio je kako ne podržava slanje vojske na prosvjednike zbog smrti Georgea Floyda i rasne nejednakosti, distancirajući se od...