ŠIROKI BRIJEG Predstavljena knjiga akademika Mile Pešorde

U organizaciji ogranka Matice hrvatske, u Širokom Brijegu u četvrtak je predstavljena knjiga Mile Pešorde “Sloboda, mir meju nami”.

Predstavljanje je organizirano u prostorijama Gradske knjižnice u tom gradu, a uz autora, o knjizi su govorili i Anita Martinac te sveučilišni profesor Šimun Musa.

Inače, knjiga je skupina autorovih kolumni koje su objavljivane između siječnja 2007. i prosinca 2012.

Knjiga “Sloboda, mir meju nami” Mile Pešorde ima pet cjelina s ukupno 242 teksta, objavljena u Hrvatskom slovu osim što je zadnji prilog objavljen na portalu Hrvatskog kulturnog vijeća. Uvodni tekst, “Svjetlost pamćenja”, objavljen je 9. lipnja 1995., a ostali (241) su objavljeni kao tjedne kolumne od siječnja 2007. do prosinca 2012. Na kraju knjige nalazi se “Sarajevska deklaracija o hrvatskom jeziku” od 28. 1. 1971. koje je autor knjige sutvorac i supotpisnik.

Slika na naslovnici je preslik djela “Job i njegova žena” francuskog slikara Georges-a de La Tour naslikana 1630-tih godina.

Od samog početka, Pešordini radovi su zanimljivi tako da ih objavljuju tada ugledni književni časopisi kao što su “Odjeci”, “Republika”, “Telegram”, “Život”, “Lica”, “Naši dani”, kao i niz drugih novina i glasila. S nekoliko pjesama, kao što su “Protiv tame”, “Žena malog grada” i “Moj otac”, dostiže razinu potrebnu za ulazak u antologije. To se i događa 1969., kada njegova pjesma “Moj otac” biva uvrštena u “Panoramu mlade hrvatske književnosti”.

Pešorda je dobitnik niza nagrada, istaknuo se i u znanstvenom te diplomatskom djelovanju, a 1996.godine dodijeljeno mu je najviše državno priznanje Republike Hrvatske za doprinos u kulturi – Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića./HMS/

Najnovije