ŠIROKI BRIJEG Održana svečana sjednica Gradskog vijeća i dodijeljena javna priznanja kao uvertira u dan Grada

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na središnjem širokobriješkom trgu počeo je svečani program povodom Dana Grada Širokog Brijega u petak ujutro, a program je nastavljen svečanom sjednicom u širokobriješkom kinu Borak, javlja reporter Hrvatskog Medijskog Servisa.

Predsjednik Gradskog vijeća Širokog Brijega Vinko Topić istaknuo je važnost 15. kolovoza, Dana Grada i blagdana Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo.

Vinko Topić, predsjednik Gradskog Vijeća Široki Brijeg | Foto: HMS

“Ovo je najvažniji, najradosniji i najsvečaniji datum svim Širokobriježanima ma gdje bili. Mi slavimo dan koji ima sva obilježja života i radosti. Široki ima svoju dušu i prepoznatljiv identitet”, kazao je Topić dodajući kako moramo dati sve od sebe “da naša djeca ne bi orala tuđe njive”.

Gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević je istaknuo kako je u Širokom Brijegu lijepo i dobro te da se intenzivno radi na poboljšanju stanja u gradu.

Miro Kraljević, gradonačelnik Širokog Brijega | Foto: HMS

“Cilj nam je stvoriti još bolje stanje i mi načelnici smo prva karika prema svom narodu”, ustvrdio je Kraljević napomenuvši kako postoje određeni projekti koji su davno trebali biti završeni. Kako je istaknuo, danas se treba baviti projektima komunalne infrastrukture zato što je ovaj grad godinama bio sustavno zanemarivan.

“Cilj nam je da ljudi ostaju tamo gdje su rođeni”, kazao je Kraljević dodajući kako očekuje stvaranje uvjeta za što manje odlazaka odavde, no, kako kaže, postoje i primjeri dolazaka u Široki Brijeg Ne treba se plašiti života, jer u životu ne teče uvijek med i mlijeko”, kazao je Kraljević dodavši da u Strategiji razvoja grada postoji nekoliko projekata od ukupne vrijednosti oko 50 milijuna maraka te da će se u narednom periodu raditi na razvoju tih projekata.

Širokobriješki gvardijan fra Tomislav Puljić čestitao je svima blagdan Velike Gospe i Dan Grada Širokog Brijega istaknuvši kako je ovaj blagdan te štovanje Gospe kao takve iznimno važno za hrvatski narod.

fra Tomislav Puljić, gvardijan Franjevačkog samostana na Širokom Brijegu | Foto: HMS

“Neumorne hodočasničke noge svaki put iznova pišu stranice ljubavi između nas i Marije”, ocijenio je Puljić.

Načelnik općine Žepče Mato Zovko čestitao je Dan Grada uime svih Žepčanki i Žepčaka, posebice onih koji su rodom s ovih područja.

Mto Zovko, načelnik općine Žepče | Foto: HMS

Zovko je podsjetio i na povelju pobratimljenja koji su potpisali Žepče i Široki prije nekoliko mjeseci.

“Ja bih volio da se žepački poduzetnici najviše uvezuju sa širokobriješkim poduzetnicima”, kazao je te je dodao:

-Dabogda vas u matičnim knjigama bilo svake godine što više – kazao je Zovko.

Veleposlanik RH u BiH Ivan Sabolić kazao je kako Republika Hrvatska želi da Hrvati budu “konstitutivan i ravnopravan narod u BiH, ravnomjerno prisutan na svim razinama vlasti”. Dodao je i da će vlada RH ubuduće podržavati projekte važne za ovaj grad.

Ivan Sabolić, veleposlanik RH u BiH | Foto: HMS

Predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije Zdenko Ćosić napomenuo je kako je u proteklom razdoblju županijske institucije podsjetio velik broj raznih dužnosnika međunarodnih institucija te da su svi istaknuli kako je ZHŽ razvijena.

Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade ŽZH | Foto: HMS

“Posebno tu treba naglasiti uspjeh Širokog Brijega jer se u ovoj županiji pozicionirao kao vodeća lokalna samouprava, ali to nas ne smije uspavati”, kazao je predsjednik vlade ŽZH istaknuvši da Širokom Brijegu susjedne općine “prijete” oduzimanjem ove titule. Po njegovim riječima, taj iskren nadmetateljski i natjecateljski duh ovu županiju može učiniti još boljom.

Na kraju svečanosti dodijeljena su počasna priznanja “Grb Širokog Brijega”.

Govoreći o liku i djelu akademskog kipara Stipe Sikirice, dobitnika priznanja, fra Vendelin Karačić je istaknuo njegovu ulogu u važnosti osnutka Akademije u našem gradu i primanja iste pod okrilje Sveučilišta u Mostaru.

fra Vendelin Karačić | Foto: HMS

Svečano priznanje dodijeljeno je i dr. sc. fra Vjekoslavu Lasiću koji je u svom govoru istaknuo kako “onaj koji nije naučio izgovoriti riječ hvala još nije ni započeo živjeti”.

Fra Vjekoslav je prije 65 godina upućen u gimnaziju na Bol da bi 1957. u Dubrovniku odjenuo bijeli habit. 18. 12. 1964. je zaređen za svećenika.

“Ponosan sam što sam rođen na ovom hrvatskom i hercegovačkom području, od toga dana Široki Brijeg je moj ponos”, istaknuo je Lasić dodavši kako je neprestano svjedočio da “hrvatski narod ima neotuđivo pravo na državnu slobodu” te da “Hrvat kad izgubi svoje vjersko i narodno ime izgubio je sve”, ocijenio je fra Lasić.

fra Vjekoslav Lasić sa Kraljevićem i Topićem | Foto: HMS

Podsjetio je i na riječi blaženog Alojzija Stepinca koji je kazao kako širokobriješku crvku treba premjestiti u Zagreb jer je toliko lijepa.

“Dragi prijatelji, moja želja je da pođemo svi stopama Alojzija Stepinca. Dopustimo da ima boljih i pametnijih od nas, ali ne smijemo dopustiti da nas itko natkrili u ljubavi prema hrvatskom narodu”, zaključio je Lasić.

Radnji “Usluga” također je dodijeljeno javno priznanje, a riječ je o prvoj privatnoj radnji ove vrste koja datira os 1966. godine. Riječ je o pogrebnoj radnji koja se bavi izradom cvjetnih aranžmana i nudi pogrebne usluge.

Javno priznanje zlatna plaketa Grb Širokog Brijega dodijeljeno je i poduzeću “Chemo Commerce” iz Širokog Brijega. Riječ je o privatnoj tvrtki koja zapošljava 35 djelatnika, a postoji od 1992. godine. Širok je asortiman koji nudi te se može pronaći sve od temelja do uređenja interijera. Od osnivanja je tvrtka u stalnom rastu.

Svi dobitnici javnih priznanja Širokog Brijega | Foto: HMS

Franjevačka gimnazija u Širokom Brijegu lani je proslavila 100 godina postojanja, a u to ime javno priznanje je dodijeljeno fra Ivanu Ševi./B. G./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

NAKON PHILIPPEOVE OSTAVKE

Macron imenovao Jeana Castexa novim francuskim premijerom

Francuski predsjednik Emmanuel Macron imenovao je u petak Jeana Castexa, visokog dužnosnika zaduženog za strategiju izlaska zemlje iz karantene, novim premijerom u najavljenom preustroju...