Sve vijesti

HNK Mostar

Široki Brijeg: Jedna od najrazvijenijih općina u BiH uskoro postaje grad

U Širokom Brijegu održana je javna rasprava o pruijedlogu Zakona o gradu Široki Brijeg. Predsjednik Općinskog vijeća Širokog Brijega Vinko Topić je istaknuo nekoliko razloga zašto Široki Brijeg treba postati grad, a između ostalih, i zbog toga, kako je rekao, jer je Široki Brijeg kulturno, športsko i gospodarsko središte ne samo županije nego i puno šire, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

„U Širokom Brijegu je 6.500 uposlenih i po gospodarskoj razvijenosti prema podacima Federalnog zavoda za programiranje razvoja za 2013. godinu nalazi se na 9. mjestu“, rekao je Topić.

Prof. dr. sc. Mirko Pejanović zastupnik i član Ustavnog povjerenstva Zastupničkog doma Parlamenta FBiH govorio je o prednostima koje donosi Zakon o Gradu Široki Brijeg.

„Grad može ući uu niz projekata, za razliku od jedinica lokalne samouprave koje imaju status općine“, rekao je Pejanović. Harun Pindžo iz Zavoda za javnu upravu Federalnog ministarstva pravde govorio je o postupku donošenja Zakona o Gradu Široki Brijeg, te za općine Bihać, Tuzla i Zenica.

Ovo je prva javna rasprava koja je održana u povodu donošenja zakona o gradovima. U raspravi su sudjelovali općinski vijećnici, predstavnici mjesnih zajednica, te zastupnici s županijske i federalne razine. Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Predrag Kožul izrazivši zadovoljstvo predloženim zakonom, apelirao je na nazočne zastupnike u oba doma Federalnog parlamenta (Mirko Pejanović, Marija Antić, Slobodan Tomić i Tomislav Mandić) da se angažiraju da se Zakon o Gradu Široki Brijeg donese do 15. kolovoza Dana Općine Široki Brijega.

Ustavni temelj za donošenje ovog zakona je sadržan u odredbi članka 5. Ustava FBiH  i u odredbi članka 5. stavka 3. Zakona o načelima lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine (“Službene novine Federacije BiH”, broj 49/06) gdje je propisano da se grad predstavlja kao sjedište županije, ispunjene su zakonske pretpostavke za donošenje Zakona o uspostavljanju Grada Široki Brijeg.

Općinsko vijeće Širokog Brijega je na svojoj 9. sjednici održanoj 31. srpnja 2013. usvojilo Odluku o pokretanju postupka proglašenja Općine Široki Brijeg gradom. Potom je na sjednici Vlade FBiH održanoj 12. prosinca 2013. utvrđen i Parlamentu FBiH po skraćenom postupku upućen zakon kojim se Općina Široki Brijeg, te općine Bihać, Tuzla i Zenica uspostavljaju kao gradovi. Zakon o gradovima Široki Brijeg, Bihać, Tuzla i Zenica nalaze se u fazi Nacrta zakona u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH./HMS/

Najnovije

TRENER ŠIROKOG UOČI GOSTOVANJA NA GRBAVICI

BUDIMIR: Ne mogu obećati pobjede, ali mogu da ćemo dati sve od sebe

– Nogometaši Širokog Brijega u 9. kolu Premijer lige BiH odigrat će derbi na Grbavici protiv Željezničara, a susret je na rasporedu u ponedjeljak...