Hrvatski Medijski Servis

SIPA uhitila 8 pripadnika tzv. Armije RBiH zbog zločina u Križančevom selu

Spomenik žrtvama pokolja u Križančevom selu, ratnom zločinu Bošnjaka nad Hrvatima

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u četvrtak 8. studenog na području Viteza, Zenice i Sarajeva lišili su slobode osam osoba zbog sumnje da počinili kazneno djelo „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ i  ”Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika“. Uhićeni se, kako doznaje “Avaz”, dovode u vezu sa ratnim zločinom bošnjačke tzv. Armije RBiH  nad Hrvatima u Križančevom selu kod Viteza 22. prosinca 1993.  

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici SIPA-e su locirali i lišili slobode osumnjičene:

1. Ibrahima Purića, zv.”Ibro”, rođenog 1953. godine u mjestu Dolac,

2. Ibrahima Tarahija, rođenog 1959. godine u Vitezu,

3. Nijaza Sivru, rođenog 1957. godine u Vitezu,

4. Rušita Nurkovića, rođenog 1958. godine u Seošnici, Crna Gora,

5. Almira Sarajlića zvanog “Roki”, rođenog 1968. godine u Travniku,

6. Šaćira Omanovića, rođenog 1973. godine u Vitezu,

7. Kasima Kavazovića, rođenog 1972. godine u Travniku,

8. Sadika Omanovića, rođenog 1968. godine u Vitezu.

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su za vrijeme rata i oružanog sukoba između Armije RBiH i HVO-a, u svojstvu zapovjednika i pripadnika Armije RBiH sa područja Središnje Bosne i Viteza, postupali protivno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika i civilnih osoba za vrijeme rata.

Inače, Križančevo selo je tijekom rata bilo  strateški važna točka jer se senalazi na putu koji povezuje Vitez i Busovaču.

U sklopu ove akcije koja se provodi po naredbama Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i Suda Bosne i Hercegovine, izvršeni su pretresi stambenih i ostalih prostorija, kao i pomoćnih objekata i pokretnih stvari koje su u vlasništvu ili ih koriste osumnjičeni, uz privremeno oduzimanje predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u kaznenom postupku.

Osobe lišena slobode sumnjiče se da su navedena kaznena djela počinili tijekom ratnih događanja na teritoriji općine Vitez dana 22.12.1993. godine. Nakon kriminalističke obrade navedene osobe će biti predata u dalju nadležnost Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

“Zahvaljujemo se Obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine, ministarstvima unutarnjih poslova Srednjebosanske , Zeničko-dobojske  i Sarajevske županije  na pruženoj pomoći u realizaciji ove akcije”, priopćili su iz SIPA-e./HMS/

 

 

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte