SIPA DOBIVA NOVOG DIREKTORA U ponedjeljak odluka o raspisivanju javnog natječaja?

Nezavisni odbor Parlamenta BiH sutra bi mogao donijeti odluku o raspisivanju javnog natječaja za provođenje procedure odabira kandidata na poziciju direktora Državne agencija za istrage i zaštitu (SIPA), a s obzirom na neformiranje Vijeća ministara BiH pitanje je kako će se taj posao završiti.

“Natječaj mora biti raspisan tri mjeseca prije nego što Perici Staniću istekne mandat na čelu SIPA-e, a pitanje je kako će se sve završiti s obzirom na to da bi, ukoliko ostane ovakvo stanje, aktualni ministar sigurnosti Dragan Mektić ponovno određivao tko će biti direktor SIPA, što je nedopustivo za one koji bi trebali formirati vlast na razini BiH”, ispričao je izvor “Nezavisnih novina”.

Prema najavi iz Parlamenta BiH, sjednica Nezavisnog odbora bit će održana sutra, a osim odluke o raspisivanju natječaja za direktora SIPA-e, članovi će razmatrati i izvješće sa sastanka članova Nezavisnog odbora s upravom Granične policije, kao i informaciju o sudjelovanju članova Nezavisnog odbora u TAIEX misiji stručne procjene stanja, samostalnosti i odgovornosti tijela za provođenje zakona u BiH.

Podsjećanja radi, “Nezavisne novine” su još ranije pisale da postoji problem kada je u pitanju izbor novog direktora SIPA s obzirom na to da, prema zakonu, direktora na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH imenuje Vijeće ministara. S obzirom na to da je Vijeće ministara BiH u tehničkom mandatu i da nema podršku Parlamenta BiH, mnogi su mišljenja da se u proceduru izbora direktora SIPA-e ne treba ni ići, odnosno da se ne smije dopustiti da Vijeće ministara u tehničkom mandatu imenuje ljude na tako važne funkcije.

Osim direktoru SIPA-e, mandat ističe i Osmanu Mehmedagiću, direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA BiH). Navodno već postoji dogovor da Bošnjaci opet imenuju svog čovjeka na tu poziciju, a Srbi na mjesto direktora SIPA-e.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

SNSD i HDZ BIH UPUTILI ZAJEDNIČKI PRIJEDLOG

Prijedlog zakona o Ustavnom sudu upućen u parlamentarnu proceduru

Predstavnici klubova zastupnika SNSD-a, HDZ-a BiH -HNS i Srpskog kluba u Zastupničkom domu Parlamenta BiH u proceduru su predali zajednički Prijedlog zakona o izboru...