SIP BiH Usvojen prijedlog o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH suprotan presudi Ustavnog suda BiH

11: 41 Prijedlog Branka Petrića, predsjednika Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH, usvojen je danas s pet glasova za i dva protiv, javila je N1 televizija.

Prijedlog Branka Petrića o popuni Doma naroda možete vidjeti u fotografiji ispod. Prema ovom prijedlogu iz svakog kantona birao bi se najmanje jedan izaslanik svakog konstitutivnog naroda, što je suprotno presudi Ustavnog suda BiH, piše Hrvatski Medijski Servis.

Prijedlog predsjednika SIP-a Branka Petrića. Foto: N1

Osim ovog prijedloga, članovi SIP-a su glasali i za prijedlog Suada Arnautovića koji je dobio tri glasa što nije bilo dovoljno.

11: 35 Na sjednici Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine razmatra se nekoliko prijedloga o popunjavanju Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Član SIP-a Vlado Rogić kazao je da SIP nije nadležna za donošenje ove odluke, javlja N1 televizija.

“Mi smo stjerani u ćorsokak”, poručio je Rogić te dodao:

“Ja odustajem od svog prijedloga. Jasno je da ću glasovati za popis iz 2013. godine”, naveo je Rogić.

Predsjednik SIP-a Branko Petrić kazao je da obrazlažući izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH treba napraviti prema posljednjem popisu.

Prijedlog predsjednika SIP-a Branka Petrića. Foto: N1

“Član 10.12 Izbornog zakona kaže da izbor mora biti proporcionalan broju stanovništva prema posljednjem popisu”, poručio je Petrić.

Članica SIP-a Irena Hadžiabdić govorila je o popisima.

“Mi smo pokušali dobiti podatke od Zavoda za statistiku FBiH. Nitko nam nije osigurao ove podatke. Suočavamo se sa činjenicom da se i popis iz 2013. itekako problematizira. On je sada problematiziran i od strane FBiH. Pitam se što je bila svrha popisa kad imamo kontradiktoran pristup, različita tumačenja. I jedan i drugi popisi su vrlo problematični”, poručila je Hadžiabdić.

11:00 Na sjednici Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine koja se održava u Sarajevu, predstavljen je jedan od nekoliko od prijedloga o popunjavanju Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Prijedlog je predstavio član SIP-a Suad Arnautović koji je kazao da se mora deblokirati uspostava vlasti, te da SIP nije zakonodavac već operativni organ.

“Mandate treba raspodjeliti na načelima konstitutivnosti, pariteta (17, 17, 17, 7), teritorijalnosti (iz svakog kantona, svaki narod) i popis iz 1991. godine”, poručio je Arnautović.

Prijedlog Suada Arnautovića. Foto: N1

Drugi član CIK-a Ahmet Šantić kazao je da popis iz 1991. godine treba biti osnova, javlja N1 televizija.

10.35- U Sarajevu je počela sjednica Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, a na njoj bi trebala biti donesena odluka o popunjavanju Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Na stolu je nekoliko prijedloga koji dolaze od članova SIP-a.

“Ogromni pritisci na SIP upravo od onih koji su trebali provesti odluku Ustavnog suda, od Parlamenta BiH, Parlamenta FBiH, pa i onih koji su promjene nametnuli”, kazao je na današnjoj sjednici predsjednik SIP-a Branko Petrić, javlja N1 televizija.

SIP BiH na sjednici sredinom novembra razmatrao je načine raspodjele mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH, a poslije rasprave dogovoreno je da stručne službe pripreme konkretne prijedloge rješenja za ovaj problem.

U diskusiji su iznesena različita mišljenja trebaju li se pri donošenju propisa za popunjavanje Doma naroda federalnog Parlamenta treba primijeniti popis stanovništva BiH iz 1991. ili 2013. godine, te kako po kantonima raspodijeliti mjesta koja pripadaju konstutitivnim narodima i ostalima.

Podsjetimo, Ustavni sud BiH je presudom po apelaciji Bože Ljubića proglasio nesuatavnim i stavio izvan snage odredbu Izbornog zakona BiH prema kojoj se iz svake županije bira najmanje jedan izaslanik iz svakog konstitutivnog naroda i ostalih jer je omogućavala da jedan narod drugome bira izaslanike u Federalni dom naroda, podsjeća Hrvatski Medijski Servis. Ustavni sud BiH zatražio je od Parlamentarne skupštine izmjene Izbornog zakona BiH kako bi se omogućilo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH i na svim drugim administrativno-političkim razinma./HMS/

Najnovije

ZA ONE KOJI NE ZNAJU ILI SE PRAVE LUDI

Tko su legitimni predstavnici i zbog čega bez legitimnog predstavljanja nema demokracije?

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković kazao je za N1 kako termin "legitimno predstavljanje" ne postoji na "Wikipediji i drugim mjestima", ali da tamo...