Hrvatski Medijski Servis

SIP BiH Pozivaju birače da provjere svoj status, zabilježeno 150 slučajeva zloporabe

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine je 13. kolovoza donijelo odluku kojom je odbijen upis u izvod iz Središnjeg biračkog popisa za glasovanje izvan Bosne i Hercegovine za 9.136 birača jer nisu ispunjeni zakonom propisani uvjeti (nedostaje dokaz o identitetu, dokaz o državljanstvu, dokaz o prebivalištu, nečitka prijava i drugo) ili veći broj prijava (7 i više) sadrži identičnu adresu u inozemstvu, priopćeno je iz SIP-a.

Istog dana je o tome SIP obavijestio javnost i kontinuirano u svim obraćanjima javnosti ukazuje na osnovanu sumnju da su u procesu registracije birača izvan BiH krivotvoreni potpisi i zlorabljeni osobni dokumenti.

– Ponovo pozivamo birače da provjere status svoje registracije na web stranici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH pod linkom “Da li ste registrirani”, u općinskom Centru za birački popis ili da nazovu SIP Bosne i Hercegovine na broj 033/251-331 ili 033/251-332 – navodi se u priopćenju.

Kompletnu informaciju o mogućem počinjenju krivičnog djela u postupku registracije birača izvan BiH, s pratećom dokumentacijom, Središnje izborno povjerenstvo BiH će dostaviti nadležnom tužiteljstvu.

Do sada su o mogućem počinjenju kaznenog dijela, Središnje izborno povjerenstvo BiH, osim birača, informirale i pojedine policijske uprave i pojedina općinska/gradska izborna povjerenstva (oko 150 slučajeva). Većina tih informacije se odnosi na općine Veliku Kladušu, Modriču i Orašje.

Obveza Središnjeg izbornog povjerenstva BiH je da omogući biračko pravo svim biračima. Tako će svi oni koje je netko bez njihovog znanja i volje registrirao da glasaju putem pošte moći glasati u općini prebivališta u BiH na biračkom mjestu namijenjenom za glasovanje na nepotvrđenim glasačkim listićima.

S druge strane, obveza je SIP-a BiH i da spriječi zloporabu glasačkog paketa koji je otpremljen putem pošte. Mehanizam zaštite koji je primijenilo SIP BiH jeste slanje glasačkih paketa putem preporučene pošte tako da se može preuzeti samo osobno, a drugi rezervni mehanizam jeste da ukoliko ipak stigne glasački paket izvan BiH na ime birača koji je prijavio zloupotebu, neće biti brojan./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte